Biznis

Trgovački sud u Zadru

Zanimanje stečajni upravitelj: Složen i unosan posao gdje nagrade dosežu i stotine tisuća kuna

Zanimanje stečajni upravitelj: Složen i unosan posao gdje nagrade dosežu i stotine tisuća kuna

Ovogodišnji rekorder po nagradama na području Trgovačkog suda Zadar je Ankica Čelić koja je za vođenje stečaja šibenskog Jolly JBS-a dobila 780 tisuća kuna

Do početka prosinca Trgovački sud Zadar odobrio je isplatu stečajnih upravitelja u iznosu od ukupno 4,2 milijuna kuna. Većim dijelom se radi o nagradama, kako se ta naknada naziva po Stečajnom zakonu, u iznosu od 3.000 do 5.000 kuna koliko stečajni upravitelji dobivaju u početnoj fazi postupka, kad ispituju opravdanost proglašavanja stečaja.

No kad se okonča neki stečajni postupak koji često traje godinama, stečajni primaju pozamašne iznose od nekoliko stotina tisuća kuna. Očito se radi o složenom, ali i unosnom zanimanju koje nije ranije postojalo kod nas. Neki su zato i dalje stečajni upravitelji iako su duboko u sedamdesetim godinama, a  najviše je onih koji posao stečajnog upravitelja obavljaju kao dodatnu djelatnost, pa čak i kad su direktori gradskih tvrtki ili županijski pročelnici.

Sve po zakonu, a u stečaj bez provjere dokumentacije

Isplate stečajnih upravitelja regulirane su propisima prema kojima po novim zakonskim odredbama mogu primati manje nego prije 2015. do kada je važio stari Stečajni zakon. Sve su isplate „temeljem odredbe čl. 7. Uredbe o kriterijima i načinu obračuna i plaćanju nagrade stečajnim upraviteljima“, dakle temeljene na važećim propisima. No vjerojatno bi te propise kao i odvjetničke tarife valjalo temeljito preispitati. Nagrade stečajnim upraviteljima u prvom redu ovise o tome koliko su uspjeli unovčiti od imovine tvrtke koja je završila u stečaju, a ne jesu li je uspjeli vratiti na tržište.

Ako posao obave brzo, mogu računati i na dodatnu nagradu. Ima i primjera da i bez detaljne provjere podataka privremeni stečajni upravitelji otprave neku tvrtku u stečaj i za to još i dobiju nagradu od 5-6 tisuća kuna. Nedavno je takav slučaj bio očit na primjeru Zadarske privatne gimnazije jer je privremeni stečajni upravitelj Branko Morić u obrazloženju odluke o stečaju „posebno istakao kako nije ispitivao vjerodostojnost poslovne dokumentacije i poslovnih knjige dužnika, te da je pošao od pretpostavke da je dokumentacija vjerodostojna“. Ne bi bilo čudno da nakon ovakvog polazišta za uvođenje stečaja iz svega nastane još jedna afera.

Rekordno brzo okončan stečaj Jolly JBS

Od četrdesetak stečajnih upravitelja kojima se na Trgovačkom sudu Zadar dodjeljuju stečajevi ove je godine do sada najviši iznos dobila Ankica Čenić koja je vodila stečaj nad šibenskom trgovačkom kućom Jolly JBS. Nedavno je usvojen stečajni plan za ovu tvrtku i završen stečaj, a Ankica Čenić, inače stečajna upraviteljica iz Splita kojoj je u sustavu nasumičnog odabira dodijeljen stečaj Jollyja, dobila je 630 tisuća kuna na temelju postotka od prodane imovine te još 150 tisuća kuna dodatne nagrade jer je cijeli postupak stečaja provela za oko godinu dana.

Potom je odbila daljnje vođenje stečajeva odnosno zatražila brisanje s liste stečajnih upravitelja, navodno zbog zdravstvenih razloga. O brzom provođenju stečaja Jollyja i usvojenom stečajnom planu javnost u biti nije informirana, no izvjesno je da je uistinu u rekordnom roku taj stečaj okončan, a vlasnik Josip Stojanović je u međuvremenu uspio dovršiti i novi velebni hotel u Vodicama Olympia Sky.

Drugi po visini dosadašnjih ovogodišnjih nagrada stečajnim upraviteljima je Frane Zvonimir Negro koji je za provođenje stečaja Vrane d.d. dobio nagradu od 529.734 kune. Riječ je o stečaju koji je trajao godinama, stečaj je bio proglašen još 1999. godine, a nakon zatvaranja je u naknadnom postupku konačno uspješno prodan teren i kamp Crkvine kupcu Planus d.o.o. za 7,5 milijuna kuna.

Smijenjenoj stečajnoj upraviteljici umanjena nagrada

Odvjetnica Ivanka Bosotina koja je ujedno i stečajna upraviteljica ove je  godine za tri veća stečaja koje je vodila dobila ukupno 359.680 kuna nagrade. Vodila je stečajeve tvrtke za nekretnine Dominik international (nagrada 164.783 kune) koja je imala stan na Puntamici od preko 150 četvornih metara koji je prodan, vodila je i stečaj tvrtke Aedifico koja je u vlasništvu imala motornu jahtu 15 metara dužine i građevinski teren u Zadru od preko 1700 metara četvornih.

Ivanka Bosotina je dobila nagradu i za rad na stečaju Kemoplasta 116.453 kune iako je tražila 513.556 kuna računajući na postotak od prodaje nekretnina nakon što je razriješena na zahtjev većinskog vjerovnika Croatia banke Zagreb.

Značajne iznose dobio je ove godine Milan Ljubičić – za vođenje stečaja Autocentra Mitrović 33.344 kune, za Biograd commerce 133.828 kuna te predujam nagrade za TLM Tvornicu lakih metala u iznosu od 66.000 kuna.

Edvin Šimunov je uz nekoliko naknada za rad na prethodnim postupcima ove godine primio nagradu od 115.600 kuna za vođenje stečaja Busišta dva. Radi se o repovima iza tvrtki (zajedno s Busištima tri iz sustava Osijek Koteksa) koje su radile na vađenju kamena u kamenolomu na kojem se planira gradnja CGO Biljane Donje. Značajniji iznos Šimunovu je pripao i na ime naknadnih postupaka s vođenjem stečajne mase tvrtke AA iz Poličnika u iznosu od 156.000 kuna.

Malo pravih stečajnih planova

Za veće stečajne postupke stečajni upravitelji dobivaju predujam nagrade pa se to na koncu obračunava, kao što je to slučaj za vođenje stečaja šibenskog TLM-Aluminiuma kojeg vodi Branko Morić. Zanimljivo je da i nakon okončavanja stečaja postoji mogućnost angažiranja stečajnih upravitelja kao što je to primjer za šibenski Autotransport – o stečajnom planu koji je usvojen naglašeno je da će nadzor nad provođenjem plana kontrolirati stečajna upraviteljica Marica Nekić kojoj je za to određena nagrada od 10.000 kuna. Za razliku od usvojenih stečajnih planova Zadarske tiskare i Nauta Lamjane gdje nije predviđen nikakav nadzor nad provođenjem stečajnog plana. A još traje spor oko nagrade smijenjenom stečajnom upravitelju Aleinu Khanu.


Reci što misliš!