Biznis

raspodjela sredstava

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo dodatnih 100 milijuna kuna za županijske ceste

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo dodatnih 100 milijuna kuna za  županijske ceste

U četvrtak, 7. prosinca potpisani su ugovori između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i predstavnika 20 županijskih uprava za ceste, a kojima je osiguran iznos od 100 milijuna kuna za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta u 2017., s mogućnošću korištenja i tijekom 2018. godine.

Navedena sredstva dodatno su osigurana u suradnji s Ministarstvom financija kroz Izmjene i dopune Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu i projekcije za 2018 i 2019. godinu, a temeljem čega je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković donio Odluku o raspodjeli sredstava.

Osiguravajući ovaj dodatni iznos od ukupno 100 milijuna kuna za financiranje županijskih i lokalnih cesta, nastojao se smanjiti financijski jaz koji je nastao ukidanjem dijela sredstava namijenjenih županijskim upravama za ceste u prošlosti, a radi čega su, gotove sve, imale problema s nedostatkom sredstava za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta.

Sto milijuna kuna raspodijelit će se tako na Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Brodsko-posavsku, Dubrovačku-neretvansku, Istarsku i Karlovačku županiju, Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Ličko-senjsku, Međimursku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Primorsko-goransku, Sisačko-moslavačku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Varaždinsku županiju, Virovitičko-podravsku, Vukovarsko-srijemsku te Zadarsku i Zagrebačku županiju.

Prilikom raspodjele sredstava prvenstveno su se uvažavale stvarne potrebe pojedine Županijske uprave, uz primjenu jedinstvenih kriterija, na način da je najviše sredstava dodijeljeno onima za koje je utvrđeno da im je najpotrebnije. Primjenjujući ovakav model raspodjele sredstava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je iskazalo namjeru za poboljšanjem i ujednačavanjem standarda održavanja i obnove županijskih i lokalnih cesta, a sve s ciljem postizanja održivog i dugoročno stabilnog sustava. Nastavno na to, u tijeku su pripreme podloga za izradu podzakonskih propisa, koji će učinkovitije definirati metodologiju raspodjela sredstava, pri čemu će se, prije svega, u obzir uzimati prihodi, kilometraža i stanje cesta, sukladno novoj kategorizaciji.

 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti