Biznis

istraživanje

Kako banke podupiru žensko poduzetništvo?

Kako banke podupiru žensko poduzetništvo?

Žene u Hrvatskoj u poduzetništvo odlaze najviše iz potrebe i nužnosti i to u dobi od 35 do 44 godine, pokazalo je istraživanje Global Entrepreneurship Monitora (GEM).

Domaće institucije sve jasnije prepoznaju potencijal poduzetništva žena pa zbog toga država i lokalne vlasti stvaraju sve bolje programe koji žene potiču na osnivanje obrta i poduzeća te omogućuju njihov razvoj.

Portal točkanai.hr istražio je kako ove trendove prate domaće banke.

Većina banaka aktivno podupire poduzetništvo žena sudjelovanjem u istoimenom kreditnom programu Hrvatske banke za obnovu i razvitak koji se provodi od 2011. godine s ciljem poticanja osnivanja i razvoja poslovanja malih i srednjih gospodarskih subjekata u većinskom vlasništvu žena.

Neke banke dogovorile su kreditne linije za žensko poduzetništvo i s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja poduzetnicama pruža dodatnu podršku kroz edukaciju i mentoring.

Poslovni subjekti koji mogu koristiti ova sredstva moraju biti u većinskom vlasništvu jedne ili više žena i upravu mora voditi žena. Sredstva se odobravaju izravnim kreditiranjem HBOR-a ili putem poslovnih banaka”, kažu u HBOR-u.

Dodaju kako je program naišao na velik interes poduzetnica zbog povoljnih uvjeta (kamatna stopa 2% godišnje, rok otplate do 12 godina, uključujući mogućnost počeka 2 godine) te je do sada kroz njega podržano gotovo 500 projekata s iznosom većim od 226 milijuna kuna. Otprilike polovina iznosa plasirana je putem poslovnih banaka.

“Poduzetnice se najčešće odlučuju ulagati u projekte iz djelatnosti vezanih uz zdravstvenu zaštitu, pravne i računovodstvene usluge, osobne uslužne djelatnosti, biljnu i stočarsku proizvodnju, proizvodnju prehrambenih proizvoda, pripremu i usluživanje hrane i pića”, napominju u HBOR-u te zaključuju kako će se program do daljnjeg provoditi pod jednako povoljnim uvjetima.

 


Reci što misliš!