Biznis

prijedlog

Promijenimo Hrvatsku predlaže povećanje minimalne plaće na 4000 kuna neto

Promijenimo Hrvatsku predlaže povećanje minimalne plaće na 4000 kuna neto

Stranka Promijenimo Hrvatsku predložila je u četvrtak povećanje minimalne plaće s 2620 kuna na 4000 kuna neto, odnosno da minimalac umjesto za 131 kunu poraste za značajnih 1380 kuna.

Promijenimo Hrvatsku u priopćenju ocjenjuje da je Vladin prijedlog povećanja minimalca za 131 kunu beznačajan, a s druge strane stimulira poslodavce na njegovo zadržavanje na toj razini, pa čak da ga isplaćuju i oni koji bi mogli isplatiti značajno veći iznos.

Po tom prijedlogu, izdvajanja za doprinose iznosila bi 591,65 kuna, dok bi olakšica za poslodavce bila 50 posto, pa bi poslodavac na doprinosima uštedio 295 kuna, a radniku neto minimalac porastao samo za 131 kunu.

Umjesto toga, minimalnu bi plaću trebalo povećati za 1380 kuna, a na taj iznos ne bi se obračunavali doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i drugi nameti. Onoliko koliko poslodavac izdvoji za radnike kumulativno tijekom godine, za taj iznos bi mu se umanjila osnovica za obračun poreza na dobit.

Na taj način prestala bi praksa isplate dijela plaće radnicima "na crno" ili u gotovini na ruke. Poslodavce bi se stimuliralo smanjenjem poreza na dobit, smanjenjem ili ukidanjem brojnih parafiskalnih nameta i povećanjem neoporezivog dijela plaće.

Država treba osloboditi poslodavce najvećeg dijela parafiskalnih nameta. Vlada je objavila da je lani od preko 200 različitih parafiskalnih nameta ubrano oko 9 milijardi kuna, od čega su poslodavci morali uplatiti oko 5,5 milijardi, a građani oko 3,5 milijardi kuna.

Najveći dio tih prihoda države mogao bi se nadoknaditi uvođenjem poreza na imovinu banaka i refinanciranjem skupih kredita i obveznica države, smatra Promijenimo Hrvatsku.

Makroekonomski učinci povećanja minimalne plaće s 2620 kuna na 4000 kuna neto također bi bili značajni jer bi zbog povećane potrošnje došlo do povećanja BDP-a, tvrdi se u priopćenju.

Procjenjuje se da 70.000 radnika prima minimalac od 2620 kuna. Povećanjem za 1380 kuna mjesečno ukupna masa plaća bi se povećala za 96,6 milijuna kuna, a godišnje za milijardu i 189 milijuna kuna.

Budući da kod ljudi koji imaju tako niske plaće svako povećanje odlazi na potrošnju, na takvoj godišnjoj potrošnji država bi ubrala u proračun 232 milijuna kuna. Taj dodatni prihod predstavljao bi kompenzaciju za smanjivanje prihoda od parafiskalnih nameta, navodi stranka Promijenimo Hrvatsku.


Reci što misliš!