Biznis

Ytong

„Zelena gradnja“ – što je to i koliko košta?

„Zelena gradnja“ – što je to i koliko košta?

Zelena gradnja je štedljiva gradnja. Gradnja za budućnost. To su kuće i zgrade 21. stoljeća koje brinu o okolišu. Odnosno, dizajnirane su tako da brinu o okolišu.

Cijena gradnje obiteljske kuće ovisi o mnogim faktorima od kojih je jedan - vrsta energetske učinkovitosti. Drugim riječima, odlučujete li graditi svoju kuću morat ćete odabrati hoće li ona biti samo energetski štedljiva, niskoenergetska ili čak pasivna.

U praksi, odlično je kada vam građevni materijal zadovoljava vrhunske zahtjeve energetske učinkovitosti. Takav je slučaj s Ytongom. Dapače, osim što su Ytong materijali za gradnju sami po sebi dovoljna izolacija pa ne trebate dodatnu, sustav gradnje omogućava da se to isto primijeni i na krovnoj odnosno međukatnoj konstrukciji ugradnjom tzv. bijelog stropa/krova.

Običnu kuću može izgraditi svatko. Kvalitetnu niskoenergetsku kuću pomoći će vam napraviti svaki dobar arhitekt, ali kvalitetnu pasivnu kuću moći će projektirati i „izgraditi“ samo iznimno kvalitetan arhitekt ili još bolje, nekoliko odličnih stručnjaka.

Samostalna gradnja pasivne kuće se ne preporuča. Vi ćete moći kasnije u svojoj „zelenoj“ kući odabrati divne pločice i urediti kupaonicu, dječju sobu i ostale prostore sasvim po svojoj volji. Međutim, budite mudri u početku. Ytongovi stručnjaci izgradili su u Hrvatskoj nekoliko „zelenih kuća“, kuća pasivne energetike. Oni znaju kako se to radi!

Kolika je cijena zelene kuće?

Zelena gradnja u Hrvatskoj otprilike je 15 % skuplja od “klasične” gradnje. Naravno, ako kuću ne gradite sami uz pomoć Štefa i Jože iz susjedstva. No, ono što je čini jeftinijom je cijena koju postiže na tržištu.

Istraživanje provedeno na 97 sudionika (vlasnika zgrada i korisnika) u Jugoistočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku pokazalo je kako je percipirani prosječni trošak gradnje zelene gradnje za do 20% viši. Unatoč uvriježenome  mišljenju o visokoj početnoj investiciji u zelenu gradnju, a prema rezultatima istraživanja, više od 50% ispitanika iskazalo je “spremnost da plati zelenu gradnju” 5% do 9% više nego gradnju po starim principima.

Ostali faktori koji diktiraju cijenu izgradnje su vrsta materijala, vrsta konstrukcije, transport na gradilište, te tip kuće (prizemnica, katnica, kaskadno izvedena ili razvedenog tlocrta).


Reci što misliš!