Biznis

udar po džepu!

Neka jedu kolače: sretni nam blagdani uz poskupljenje mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća

Neka jedu kolače: sretni nam blagdani uz poskupljenje mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća
Ilustracija/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na isti mjesec lani više su za 2,8 posto, konkretno, rastu cijene mlijeka, sira i jaja (plus 6,9 posto), povrća (3,5 posto), voća (+3,4 posto), ulja i masti (12 posto) te mesa (2,7 posto)

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, na godišnjoj su razini u studenom i treći mjesec zaredom zabilježile rast po stopi od 1,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku, tako da je u razdoblju od siječnja do studenoga prosječna stopa inflacije iznosila 1,1 posto, a  najveći generator rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini i dalje su cijene prehrane, koje u strukturi potrošačke košarice čine nešto manje od 30 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Cijene bi trebale, prema RBA-ovim analitičarima ići gore i tijekom ovog mjeseca zbog  zbog porasta administrativno reguliranih cijena (električne energije).

Tako su cijene hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na isti mjesec lani više za 2,8 posto. Konkretno, rastu cijene mlijeka, sira i jaja (plus 6,9 posto), povrća (3,5 posto), voća (+3,4 posto), ulja i masti (12 posto) te mesa (2,7 posto)

"Istovremeno očekujemo nastavak rasta doprinosa cijena energije u ukupnom indeksu potrošačkih cijena. Posljedica je to baznog učinka i već spomenutog podizanja cijena električne energije. Prosječna stopa inflacije s očekivanih 1,2 posto u 2017. trebala bi u 2018. ubrzati na 1,4 posto. Osim inflacije ponude, odnosno pozitivnog doprinosa rasta cijena prehrane i energije, očekujemo da bi i doprinos snažnije domaće potražnje trebao gurati cijene prema blago višim razinama", stoji u analizi RBA, a javlja Slobodna Dalmacija.


Reci što misliš!