Biznis

skupa edukacija

Autoškole u Dalmaciji poskupjele i do deset posto

Autoškole nisu pojeftinile, iako se to najavljivalo zbog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Štoviše, u Dalmaciji su skuplje za čak deset posto, odnosno 100 eura. Vozačke vještine svladati je teško, ali i skupo.

Splitske autoškole imaju novu računicu, javlja RTL.

"Za prijašnjih 145 na sada 160 kuna po satu. Moralo je doći do povećanja cijene  zbog povećanja rada škole", kazao je Antonio Mamuša, vlasnik autoškole u Splitu.

Pa će u Splitu do dozvole mladi vozači za 8 tisuća kuna. To je čak 100 eura više nego dosad.

"Iz jednostavnog razloga što je cijenu posljednjih 10 godina propisivalo nadležno ministarstvo za rad nad autoškolama. U ovih 10 godina su se promjene koje direktno utječu na cijenu. Nama je gorivo poskupilo 46 posto", kazao je Denis Ožegović, predsjednik Udruženja autoškola pri HGK.

S prvim danom nove godine autoškole s juga su se odlučile na povećanje, a zagrebačke uglavnom na zadržavnje postojećih cijena, pa su neki pojurili u autoškole dok nisu i one pruzele splitsku praksu. "Pola ja, pola roditelj. Skupo je to", kazao je  Ivan Leko, Zagreb.

Skupi su i njihovi troškovi, kažu u autoškolama. Izmjene zakona nisu im baš pomogle, osim što im je podignuta granica dopuštene starosti vozila sa sedam na 10 godina.

"Cijene su u Zagrebu ostale iste gotovo nepromejenjena da bi kvaliteta rada prema polaznicima ostala što bolja. A u buduće? Očekujemo da će cijene ići gopre radi usklađenja troškovnika", naglasio je Hrvoje Frketić, stručni voditelj autoškole u Zagrebu.

Ali izuzeci uvijek postoje. Ovo je jedna od rijetkih, ako ne i jedina zagrebačka autškola koja je snizila cijenu. Polaznika nema puno pa ih možda privuku cijenom.

"Pa za jedno 1490 kuna, oko 200 eura./ Ja imam auto na plin, nemam pdv", priča  Dragutin Tončić, vlasnik autoškole u Zagrebu. Tim se ne mogu pohvaliti osječke autoškole koje su uglavnom povisile cijene i time se pridružile  splitskim kolegama. 


Reci što misliš!