Biznis

projekt financira eu

"Zaželi - Sveti Filip i Jakov": Projekt osposobljavanja žena za posao njegovateljice

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odobrilo je Projekt "Zaželi- Sveti Filip i Jakov". Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 917.952,42 kune te ga financira u sto postotnom iznosu.

Projektom je predviđeno osposobljavanje žena u području  njegovateljice  kako  bi  se  osigurale  dodatne  kompetencije za brže zapošljavanje nakon završetka projekta. Nakon završenog programa u trajanju od 500  sati pripadnicama ciljne skupine dodijelit će se diploma koju će koristiti kod daljnjeg zapošljavanja ili samozapošljavanja.

Korist od projekta za teže zapošljive žene proizlazi iz  njihovog zapošljavanja  tj.  društvene uključenosti, aktivnosti, osjećaja korisnosti i doprinosa lokalnoj zajednici, prihoda od rada te drugih izravnih koristi koje  će  doprinijeti povećanju kvalitete života teže zapošljivih žena.

Ciljna skupina u projektu su 4 dugotrajno nezaposlene žene starije od 50 godina koje su marginalizirane (s naglaskom na starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi, liječene ovisnice o drogama, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine beskućnice, s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem) kojima nedostaju odgovarajuće vještine za zapošljavanje, a koje su nakon gubitka zaposlenja i dugotrajne nezaposlenosti u stanju beznadnosti i društvene izoliranosti, čime je ugrožen i njihov životni standard i opstanak.

Krajnji korisnici su osobe koji se ne mogu brinuti sami za sebe, često usamljene i depresivne osobe kojima  je  bilo  kakva  pomoć  dobrodošla. Krajnjim korisnicima, tj. osobama koje će imati pomoć u kućanstvu (uključujući i društvene aktivnosti)  će  projekt  omogućiti  jednostavnije, zdravije i sretnije življenje što ujedno utječe na prevenciju prerane institucionalizacije.

Korist od  projekta imaju i projektni partneri čiji je  institucionalni cilj usklađen s  ciljem projekta (smanjenje nezaposlenosti i pomoć potrebitima).

Projektni partneri su Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar.

S obzirom da  će  se  tijekom i nakon projekta osigurati provedba aktivnosti vidljivosti projekta i njegovog financiranja potrebno je  naglasiti kako će projekt biti promoviran (i na lokalnim i nacionalnim medijima) kao primjer dobre prakse te primjer brige za marginalizirane skupine u lokalnoj zajednici.

Na taj način će se doprinijeti povećanju svijesti lokalnih i  regionalnih  vlasti  za  uvođenje  dostupnih  mehanizama potpore,  ali  i financiranja istih iz Europskog socijalnog fonda. 


Reci što misliš!