Biznis

investicijska potpora

Ministarstvo kulture odobrilo 300.000 kuna za digitalizaciju kina u Sv. Filipu i Jakovu

Ministarstvo kulture odobrilo 300.000 kuna za digitalizaciju kina u Sv. Filipu i Jakovu

Kino dvorana u mjestu Sv. Filip i Jakov služi kao jedino mjesto okupljanja i izvođenja kulturno-zabavnih manifestacija svih 6 naselja, odnosno 4.606 stanovnika kao i mnogobrojnih turista.

Ministarstvo kulture u sklopu Investicijskih potpora za 2018. godinu odobrilo je 300.000 kn Općini Sveti Filip i Jakov za projekt Digitalizacije kino dvorane u Sv. Filip i Jakovu.

Investicijskim potporama upravo Ministarstva kulture u iznosu od 70.000 kn u 2017. godini omogućena je sanacija krova odnosno hidroizolacija krova što nam je omogućilo preduvjete za daljnja zajednička ulaganja.

Dvorana je opremljena 35 mm projektorom koji je zastario te više od 20 godina nisu sustavno prikazivani filmovi, a isti u tom formatu nisu niti dobavljivi.

Nabavkom digitalne opreme - kino projektora i razglasa bismo omogućili prikazivanje i nabavku najnovijih kino filmova te naravno remasteriranih starih filmskih klasika.

Već pet  godina se prikazuju stari filmovi u sklopu Fjaka film festivala na otvorenom u Sv. Filip i Jakovu. Fjaka Film Festival pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakova održava se u dvorištu crkve Sv. Mihovila (Stara crkva) a zadnje dvije godine sadrži dva dijela te se održava u malom parkiću na rivi.

Prvi dio festivala zamišljen je kao tematski, što znači da  se svake godine u prvom dijelu prikazuju filmovi iz različitih perioda filmske umjetnosti i filmovi različitih filmskih autora, a u drugom dijelu se prikazuju horor klasici. Nabavkom prijenosnog platna i mobilnim projektorom bismo omogućili kvalitetno prikazivanje filmova i na otvorenom tijekom cijelog ljeta dok se trenutno koristi običan uredski projektor i kućni zvučnici.

Dvorana ima 220 fiksnih sjedala koji su zasada u funkcionalnom stanju te je samo mjesto i kino dvorana uvijek bilo prepoznatljivo po bogatoj kulturnoj ponudi uključujući prikazivanje kino filmova za najmlađe i odrasle što nam je želja ovim zajedničkim projektom opet omogućiti.


Reci što misliš!