Biznis

centar vrijedan 25 miljuna kuna

Do 2019. godine u Poličniku poduzetnički inkubator za pčelare

Do 2019. godine u Poličniku poduzetnički inkubator za pčelare
PIXSELL

Do 2019. godine u Poličniku će niknuti poduzetnički inkubator za pčelare te poduzetnike koji kao sirovinu koriste pčelinje proizvode. Centar je vrijedan 25 milijuna kuna, od toga 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova.

Centar će služiti kao središte za unaprjeđenje industrija kao što su farmaceutska, prehrambena i kozmetička. Od projekta zadarski pčelari očekuju puno.

"Tu će moći donijeti svoju recepturu poboljšati recepturu, registrirati taj proizvod, a na kraju krajeva i plasirati na tržište.", kaže Zlatko Elveđi predsjednik Udruge pčelara Dalmatinka.

Centar će imati svu potrebnu opremu za razvoj novih proizvoda: "Znači imamo i kemijski i mikrobiološki laboratorij i dvoranu za senzoriku i multifunkcionalnu dvoranu , samopunionicu meda i analitiku meda. Znači imamo svašta u našem centru predviđeno, što će biti korisno i samim medarima odnosno pčelarima i svim onim industrijama odnosno poduzetnicima koji žele od tih proizvoda nešto novo stvoriti.", navodi Andrea Vugrinović, voditeljica projekta, javlja Radio Zadar.

Cilj je potaknuti pčelare da razvijaju pčelinje proizvode s dodanom vrijednošću, propolis, matičnu mliječ, pelud, pčelinji otrov: "Imate fantastičnih mogućnosti da dodatnom obradom tih osnovnih proizvoda da postignete rezultate kakve ne možete niti sanjati. Ne govorim sad ćemo podignuti cijenu meda za 20 posto. Govorim o tome da su to milionski iznosi , ako se nešto stvarno dobro napravi."

 Važan dio centra bit će i edukacija

"Da ih educiramo kako da postanu poduzetnici. Jer trenutno su oni možda samo kućna radinost, ili nekakva dodatna djelatnost na OPG-u. Ili se bave samo time. To su vrlo ograničena sredstva, ograničeni su prihodi i ograničeno je ono što oni mogu staviti na tržište."

Danas tržište karakterizira velika promjenljivost , ističe Vedrana Kevrić ravnateljica županijske ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije:

"Stalno se izbacuju novi proizvodi, skraćen je vijek samog proizvoda, dakle konstantno je potrebna edukacija, dakle i oni koji su završili školu, moraju se stalno educirati da bi se moglo imati konkurentan proizvod."

Izgradnja centra omogućit će razvoj novih proizvoda na bazi meda, olakšati plasman na domaća i strana tržišta, te otvoriti nova radna mjesta.


Reci što misliš!