Biznis

ugljan

U uvali Suha uređuje se prvi agro autokamp na zadarskim otocima

U uvali Suha uređuje se prvi agro autokamp na zadarskim otocima
Naši školji

Agro autokamp u uvali Suha, koji je projektirao zadarski arhitekt Boris Bacalja, bit će opremljen mobilnim kućicama i glamping šatorima proizvedenima u Hrvatskoj! Kamp će imati četiri zvjezdice i zapošljavati 15-ak radnika

Od ideje do realizacije – 12 godina. Od prvog predanog dokumenta do početka radova – dvije godine. Tako počinje priča o velikom projektu Ugljanca Mirka Bacalje, čija tvrtka Natura Adriatica za desetak dana počinje graditi AgroCamping Resort na jugozapadnoj strani otoka Ugljana, u uvali Suha, pišu Naši školji, udaljenoj tek nekoliko metara od mora i nepuna dva kilometra od glavne prometnice Preko – Ugljan.

- U prvoj fazi kamp će se prostirati na 20.000 četvornih metara, a u drugoj na ukupno 40.000 kvadrata, većim dijelom na obiteljskom zemljištu, a dijelom u masliniku sa 300 stabala koji smo uzeli u najam od poznatoga ugljanskog maslinara Vojka Škopića, objašnjava Bacalja, vlasnik budućeg agro autokampa, prvog takve vrste na zadarskim otocima, za koji je morao prikupiti pet lokacijskih i pet građevinskih dozvola.

U veliki turistički projekt s Naturom Adriaticom u 50-postotnom partnerstvu ušla je tvrtka Virtus, poslovno savjetovanje iz Zagreba, a potporu u realizaciji investicije „teške“ deset milijuna kuna u prvoj fazi dala je i Općina Preko, koja će urediti pristupni put do kampa dužine 420 metara, s pločnikom i pripremom za svu potrebnu infrastrukturu. 

Prema riječima općinskog načelnika Jure Brižića, u prvom tjednu nove godine stigla je odluka o prihvatljivosti projekta uređenja pristupnog puta koji je Općina Preko u prosincu 2016. prijavila na natječaj Ministarstva poljoprivrede, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

- Riječ je o natječaju za provedbu podmjere 7.2.2. "Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta" iz Programa ruralnog razvoja RH, a odobren nam je cijeli iznos koji smo tražili za građenje i uređenje pristupnog puta - 1,174.287 bespovratnih kuna. Potkraj mjeseca potpisat ćemo ugovor s Agencijom, potom raspisati javnu nabavu, odabrati izvođača i vjerujem prije početka ljeta početi s radovima, najavljuje Brižić i napominje da je Općina Preko otvorena za suradnju sa svim potencijalnim investitorima, ne samo kad je riječ o ulaganjima u turizam.

- Želim naglasiti da smo u pripremi tog projekta imali odličnu suradnju kako s tvrtkom Natura Adriatica, tako i sa svim službama Zadarske županije, posebno s Upravnim odjelom za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, dodaje Brižić.

Agro autokamp u uvali Suha, koji je projektirao zadarski arhitekt Boris Bacalja, bit će opremljen mobilnim kućicama i glamping šatorima proizvedenima u Hrvatskoj. 

- U prvoj fazi, bit će postavljeno 28 mobilnih kućica, svaka će imati svoju parcelu od 140 metara četvornih na kojoj će biti mali povrtnjak u kojemu će gosti moći raditi, posaditi što žele, ubrati ono što su posadili gosti prije njih… Na jesen, primjerice, mogu sudjelovati u berbi  maslina. Svi povrtnjaci imat će sustav za navodnjavanje, svaka kućica bit će klimatizirana i opremljena tako da se u njoj može boraviti od ranog proljeća do kasne jeseni, u kampu će biti postavljen solarni sustav za zagrijavanje vode, sagradit ćemo i pročistač otpadnih voda kapaciteta do 500 korisnika, a u drugoj fazi veliki bazen… nabraja Mirko Bacalja i naglašava da će kamp imati četiri zvjezdice i zapošljavati 15-ak radnika, od čega pola sezonskih.

- Teško je sada točno odrediti vrijeme otvaranja i zatvaranja kampa, to će ovisiti o vremenskim prilikama, praznicima u susjednim država i kod nas, ali planiramo veći dio godine biti otvoreni jer je na otoku sve više gostiju u pred i posezoni, sve je popularniji cikloturizam, polako se brendira i projekt Avantura otok, ljudi se okreću lokalnoj proizvodnji voća i povrća, a u cijelu tu priču prvi i najveći kamp ove vrste na zadarskim otocima savršeno će se uklopiti, smatra Bacalja.

AgroCamping Resort u prvoj fazi imat će 70 parcela i moći primiti 250 – 300 osoba. Imat će dvije recepcije, trgovinu, beach-bar, sanitarni blok, pročistač otpadnih voda, a u susjednoj uvali, udaljenoj 150 metara, bit će uređena plaža za kućne ljubimce sa svim potrebnim sadržajima.

Inače, napominje Bacalja, kamp će imati oznaku „pet friendly“, a posebna pažnja posvetit će se hortikulturi, posadit će 25 stabala pinjola, mobilne kućice omeđivati će ukupno 1,5 km živice.

 Budući da su ciljani gosti, među ostalima, biciklisti, kamp će biti opremljen servisom i spremištem (garažom) za bicikle, a vlasnik razmišlja i o suradnji s jednom o vodećih trgovina biciklističkom opremom u Hrvatskoj. 
 
 


Reci što misliš!