Biznis

Zagrebačka burza objavila

CRODUX postao vlasnik 34 posto Tankerkomerca i dao ponudu za otkup svih dionica

CRODUX postao vlasnik 34 posto Tankerkomerca i dao ponudu za otkup svih dionica
Anton Toni Pinčić

U ponedjeljak je Zagrebačka burza objavila da je društvo CRODUX DERIVATI DVA uz ranije kupljenih 23,08 posto dionica steklo još 10,87 posto dionica zadarskog Tankerkomerca. A pod istim uvjetima dalo je ponudu za otkup svih dionica.

Prema službenoj obavijesti dostavljenoj burzi Crodux ima namjeru postati vlasnikom svih 34.182 redovnih dionica Tankerkomerca koje nominalno vrijede 64,262.160 kuna.

Do 19. siječnja Crodux je otkupio 7.889 dionica koje su bile na skrbničkom računu fonda Interkapital vrijednosni papiri, a u petak je kupljeno i 3.717 dionica sa skrbničkog računa Kapitalnog fonda. Od tih fondova je dakle već otkupljeno 33,95 posto temeljnog kapitala Tankerkomerca.

Kako to pravila Burze nalažu sada je obznanjena ponuda za sve preostale redovne dionice Tankerkomerca s pravom glasa, pojedinačnog nominalnog iznosa  1.880 kuna. Predmet ove ponude nisu dionice koje imaju teret, kao ni neotplaćene dionice u smislu propisa o pretvorbi i privatizaciji.

CRODUX DERIVATI DVA, d.o.o. je tvrtka u vlasništvu generala Ivana Čermaka, a do sada se uglavnom bavila trgovinom naftnim derivatima i plinovima. Prije pet godina Crodux je bio u sustavu austrijske OMV grupe, a onda je postao vlasnik 72 benzinske stanice OMV u Hrvatskoj. Krajem 2016. godine imao je oko 800 zaposlenih, ostvario prihod od 1,6 milijardi kuna, te neto dobit od 58 milijuna kuna.

Već se prije petnaestak dana moglo naslutiti da se Tankerkomercom događaju velike stvari jer je po kratkom postupku obustavljen stečajni postupak koji je tražila Fina zbog blokade računa. Nakon deblokade računa, CRODUX namjerava u potpunosti preuzeti ne samo poslovanje nego i vlasništvo Tankerkomerca.

Može se pretpostaviti da se sada nazire i kraj dugogodišnje neizvjesnosti oko koncesije na pomorskom dobru za najatraktivniji gradsku marinu na hrvatskom Jadranu.

Crodux zasigurno ne bi kupovao dionice Tankerkomerca i to po uistinu pristojnoj cijeni, da u tom paketu nije i rješenje za buduće korištenje marine.


Reci što misliš!