Biznis

silazna putanja

Vrijednost Bitcoina pala ispod 9000 dolara

Vrijednost Bitcoina pala ispod 9000 dolara
Pixabay

Cijena bitcoina pala je na oko 8500 dolara, što je najniža razina od studenog prošle godine.

Bitcoin je prošle godine imao snažan rast - porastao je s 1000 dolara do gotovo 20000 tisuća sredinom prosinca prošle godine i od tada je njegova vrijednost - uz vrlo volatilno trgovanje, odnosno učestale skokove i padove cijena - u silaznoj putanji.

Ovaj posljednji pad uslijedio je nakon što je indijski ministar financija Arun Jaitley izjavio da će poduzeti mjere kako bi se eliminiralo korištenje kriptovaluta za financiranje ilegalnih aktivnosti. Također, Južna Koreja zabranila je anonimno trgovanje kriptovalutama kako bi se spriječilo pranje novca.

Krajem prošle godine na čikaškoj robnoj burzi počelo se trgovati futures ugovorima bitcoina. 

Futuresi omogućuju kupoprodaju vrijednosnih papira, robe ili u ovom slučaju bitcoina u nekom budućem roku, na primjer kroz dva mjeseca, pa se kroz njih ulagači "klade" na rast ili pad vrijednosti, ako ih koriste kao špekulativni instrument. Mogu ih koristiti i za zaštitu imovine, da budu sigurni da će u budućnosti svoju imovinu prodati po određenoj cijeni.

Nakon što je krenulo trgovanje bitcoin futuresima mnogi su očekivali da će se pojaviti i fondovi specijalizirani za ulaganje u tu kriptovalutu, no američka komisija za vrijednosne papire (SEC) upozorila je na ekstremnu volatilnost bitcoina (snažne promjene cijene) te su rekli da fondova za ulaganje u bitcoine u dogledno vrijeme neće biti u SAD-u.


Reci što misliš!