Biznis

potreba za promjenama!

Sindikalisti: Brodogradnja u Puli i Rijeci mora ostati radi radnika

Sindikalisti: Brodogradnja u Puli i Rijeci mora ostati radi radnika
Uljanik za "BOLJE SUTRA"

Sindikati koji djeluju u Uljaniku ne namjeravaju dopustiti da pulsko brodogradilište nestane s ovog područja te masovno otpuštanje radnika u sklopu programa restrukturiranja, poručio je u utorak predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević na konferenciji za novinare održanoj u Puli zajedno s čelnicima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Jadranskim sindikatom.

Ustvrdivši kako program restrukturiranja Uljanika još nije načinjen te kako njegova izrada počinje tek nakon prihvaćanja dokapitalizacije društva na skupštini, koja će se održati u petak, 16. veljače, Dragičević je rekao kako su priče koje su se proteklih dana na skupovima radnika čule od članova Uprave društva više 'njihove želje i namjere' te pokušaj da se već sada radnike pripremi za program koji još nije prihvaćen.

Poručio je da je stajalište sindikata jasno.

"Nemamo namjeru dopustiti da brodogradilište u Puli nestane s ovog područja, nemamo namjeru dopustiti masovno otpuštanje radnika iz brodogradilištu i nemamo namjeru dopustiti da Uprava društva o bilo čemu drugom razmišlja osim o tome.", istaknuo je Vedran Dragičević.

Smatra da će sindikati u tome imati i potporu Vlade jer "ni njoj nije u interesu da se gasi brodogradnja". U prilog tomu istaknuo je da su interes za dokapitalizaciju iskazala četiri kandidata.

Dodao je kako njihova izaslanstva obilaze gradilište, ali još nisu dali pisma namjere. Zasad su došla samo dva pisma za dokapitalizaciju brodogradilišta, od Danka Končara i 'Palumbo Grupe', rekao je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

Predsjedniku Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruna Bulića iznimno je važno da se u petak izglasuje odluka o dokapitalizaciji društva te da Uljanik do kraja 2019. dovrši dogovorenih dvanaest plovnih jedinica. Naime, rekao je, Uljanik na sebi ima veliko breme od 575 milijuna eura jamstva.

Izrazio je zadovoljstvo zajedničkim djelovanjem triju sindikata u Uljaniku te je ocijenio kako su 'iskazali veću ozbiljnost prema problemu koji ih čeka, nego što je to pokazala uprava i politika'.

"Svaka uprava je odgovorna za poslovanje društva koje vodi. Ovo je društvo došlo u situaciju insolventnosti pa stoga smatram kako bi bilo normalno da Uprava društva sama odstupi. Za očekivati je da će nakon skupštine, ako bude dokapitalizacija izglasana, u što vjerujem, doći drugi nadzorni odbor i postaviti svoju upravu. Ova Uprava s ovim financijskim pokazateljima ne bi trebala čekati travanj da joj istekne mandat", poručio je Bulić i podsjetio kako Upravi mandat istječe 27. travnja.

Reci što misliš!

 Izdvojeno