Biznis

veliki interes

Sve veći broj Zadrana pokreće vlastiti posao

Sve veći broj Zadrana pokreće vlastiti posao

Svake godine oko 1 000 Zadrana iskoristi mjere za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Veliki interes u posljednje vrijeme privlači mjera za samozapošljavanje, ali, rastom turizma na zadarskom području i mjera stalni sezonca.

Zadranin Robert Strgačić godinama traži posao.   Nažalost bez uspjeha. Odlučio se stoga raspitati o mjerama HZZ-a za samozapošljavanje:

"Nagnalo me na to pošto od ovih, Zavoda za zapošljavanje ili nekih natječaja nema ništa za ove koji su stariji od 50 godina. Iako ja predam molbe, pa mjesečno možda i dva puta. Ali niti poziv na razgovor da vam tko napravi a kamoli što drugo. Prinuđeni ste otvoriti svoj obrt."

Josip je student te svoju budućnost također vidi u pokretanju vlastitog posla:

"Pa možda da. Postoji neka ideja pa vidjeti koje su mogućnosti, što država zapravo pruža. Radim kao student trenutno, pa ništa dalje od toga. Znači nakon studija bi otvorio nešto? Pa možda da."

Sve je veći broj Zadrana koji vide svoju priliku u pokretanju vlastitog posla. Stoga je i zadarska obrtnička komora u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje organizirala prezentaciju paketa mjera aktivne politike zapošljavanja HZZ-a:

"Sama financijska korist, odnosno financijski iznos koji je bio proteklih godina za otvaranje obrta dodijeljen se jako povećao, sa nekakvih 20-ak tisuća kuna ove godine 55 tisuća kuna što stvarno nije neznačajna cifra dakle na samom startu, ili u početku nečijeg poslovanja je to vrlo dobar poticaj." 

Objašnjava tajnica zadarske obrtničke komore Jasminka Smokrović, dok Elena Jurić iz zadarskog HZZ-a ističe:

"Ako vi dobijete 50 posto bruto plaće za jednog radnika na nivou godine nije mala financijska stavka." 

Veliki interes postoji i za program stalni sezonac, javlja Radio Zadar.

"Tako da smo recimo u odnosu na prošlu godinu  300 posto povećali broj zahtjeva."

Ove godine uz male poduzetnike i obrtnike po prvi put su se za ovu mjeru zainteresirale i zadarske velike hotelske  kuće koje se na taj način osiguravaju da im kvalificirana radna snaga ostane raditi i sljedeću turističku sezonu. 


Reci što misliš!