Biznis

pet stoljeća ''na našo''

Moliški Hrvati obogatili Dane hrvatskog jezika na Smiljevcu

Moliški Hrvati obogatili Dane hrvatskog jezika na Smiljevcu

“Pet stoljeća na našo” naziv je izlaganja koje je jučer u predvorju OŠ Smiljevac održao moliški aktivist i pisac Antonio Sammartino. Moliški Hrvati bili su posebni gosti Dana hrvatskog jezika, koji se pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije održavaju u Osnovnoj školi Smiljevac drugu godinu zaredom

Program je započeo u četvrtak, državnim skupom za profesore hrvatskoga jezika u  organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika s temom Mnoga lica hrvatskoga.

Na početku izlaganja Antonio Sammartino, predsjednik moliškohrvatske Zaklade pozdravio je skup govorom “na našo”: Dobar dan, lipa čeljadi, i nastavio izlaganje govorom moliških Hrvata za kojeg je rekao da je 500 godina star jezik koji je ostao takav – fosiliziran. Ipak, svi su ga razumjeli i ostali zadivljeni kako su Hrvati koji su prije pola stoljeća doselili u talijansku pokrajinu Molise, očuvali svoj jezik, a time i svoj identitet.

Skup je nastavljen stručnim predavanjima prof. dr. sc. Sanje Vulić, izvanredne profesorice na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu koja predaje Hrvatsku dijalektologiju, odnosno Jezik Hrvata u dijaspori. Predavanje je održala i dr. sc. Sanje Knežević sa Sveučilišta u Zadr s temom “Lica hrvatske književnosti u virtualnoj civilizaciji”. U glazbenome dijelu još je nastupila i klapa Težaci iz Paljuva, pod vodstvom prof. Tatjane Jergan Botunac, dok su učenici i učitelji OŠ Smiljevac na kreativan pokazali kako ih to sve veže hrvatski.

Sutra će na Narodnome trgu u prijepodnevnim satima, moliška folklorna skupina Kroa Tarantata održati koncert za naše sugrađane, kojim će završiti ova svečanost posvećena hrvatskome jeziku. Dani hrvatskoga jezika u OŠ Smiljevac ove su godine osmišljeni kao projektni tjedan s nizom predavanja, glagoljaških radionica i izložaba – za učenike i učitelje.

Programu su se rado odazvali i roditelji koji žele pokazati da u svojoj lokalnoj zajednici žele biti prijatelji škole i aktivno sudjelovati u njezinu radu.

 


Reci što misliš!