Biznis

poduzetništvo kroz prizmu spola

Sandra Babac o izazovima žena u poslovnom svijetu

Sandra Babac o izazovima žena u poslovnom svijetu

Uspješne poduzetnice iz različitih branši među kojima je i Sandra Babac iz Zadra ističu da su se same izborile za svoje mjesto na tržištu zbog znanja i vještina, ali da i dalje osjećaju predrasude.

Iako su spolne razlike u biznisu sve manje, činjenica je da one zbog raznih subjektivnih ili objektivnih razloga i dalje postoje. Jedan od najvećih izazova žena u poslovnom svijetu je kako uskladiti karijeru i odgovorno roditeljstvo, a koje je, pak, preduvjet bilo kakve demografske obnove i prosperiteta gospodarstva, piše Poslovni.

O tome je bilo govora i na konferenciji Odgovorni poslodavci za odgovorno gospodarstvo, a koja je povodom Dana žena održana u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP). Istaknuto je da uvjeti koji omogućuju usklađenje privatnih i poslovnih obveza i to osobito žena, ne smiju umanjivati prava koja proizlaze iz pozitivnih zakonskih propisa. Poslodavci trebaju razvijati i prihvaćati društvenu odgovornost (DOP) za razvoj svoje zajednice jer pitanje demografske revitalizacije već ima svoj negativni odraz, a u skoroj budućnosti će se odraziti i na kretanje tržišta radne snage, neovisno o trenutnim problemima iseljavanja radno aktivnog stanovništva.

Milka Kosanović iz HUP-a kazala je da oni već godinama potiču članstvo na implementaciju različitih politika DOP-a. "Vrtići u kompanijama, fleksibilno radno vrijeme, banka sati umjesto fiksnog radnog vremena više nisu takva rijetkost među poslodavcima. Nažalost, iz sasvim razumljivih razloga, još uvijek značajno manje u segmentu malih i srednjih poslodavaca nego u velikim kompanijama", kazala je Kosanović.

''Ne radim rodnu razliku niti promatram poslove kroz prizmu muških i ženskih jer smatram da se iza svake uspješne žene uglavnom nalazi i uspješan muškarac i obrnuto Od tradicije se ne može pobjeći, koliko god mi šutjeli i koliko god razvijena zemlja bila.Sve je u svijetu više-manje slično, sve su ostalo nijanse, da se pjesnički izrazim.

Rad na OPG-u je specifičan i kad treba potegnuti muški tu je ipak moja bolja polovica ali nije mi problem uskočiti i napraviti neke muške poslove. Nekad sam bila DJ na radiju, gdje su dominirali muškarci, danas sam nositeljica OPG-a koji se bavi ekološkim uzgojem voća i njegovom preradom u marmelade. Još uvijek pamtim što se obilježava Danom žena i uz cvijet ga čestitam majci'', kazala je Sandra Babac.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti