Biznis

ZADRA NOVA suradnik projekta

Kakva je budućnost coworkinga na području Mediterana?

Kakva je budućnost coworkinga na području Mediterana?

Kakva je budućnost coworkinga na području Mediterana, ali i šire – tema je to o kojoj se raspravljalo u četvrtak, 12. travnja u Akceleratoru Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjelovala je kao suradnik.

Kakva je budućnost coworkinga na području Mediterana, ali i šire – tema je to o kojoj se raspravljalo u četvrtak, 12. travnja u Akceleratoru Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu. Naime, panel rasprava na ovu temu bila je dio završne konferencije projekta COWORKMed kojim se promovirao inovativni koncept poduzetništva.

Tijekom provedbe projekta, od studenoga 2016. do travnja 2018. godine,  11 organizacija iz pet europskih mediteranskih država - Italije, Francuske, Španjolske, Grčke i Hrvatske nastojalo je  povezati poduzeća, istraživačke i razvojne centre, institucije visokog obrazovanja te javno i civilno društva radi poticanja ulaganja u inovativno poduzetništvo.

Domaćin završne konferencije bila je Razvojna agencija Zagreb, koja je partner na ovom međunarodnom projektu na kojem je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjelovala kao suradnik.

Aktivna sudionica panel rasprave u kojoj su sudjelovali stručnjaci zemalja sudionica projekta, bila je i Renata Marušić voditeljica Odjela za provedbu EU projekata Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE.

Na konferenciji su se okupljenima još obratili Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb koji je naglasio važnost projekta usmjerenih ka razvoju coworking prostora i stvaranja novih prilika za mlade poduzetnike te pomoćnica pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Nera Pavić.

COWORKMed projekt okupljenima je predstavio Bernard Valero, direktor Agence des villes et territoires durables méditerranéens - AVITEM-a, francuske agencije koja je imala ulogu vodećeg partnera u projektu.

„Pojam coworkinga asocira na kreativnost, inovativnost, ali prije svega predani rad i tijekom projekta posebno smo se fokusirali na to kako možemo dati podršku freelancerima. Suradnja između mediteranskih zemalja donijela je niz benefita i u ovome trenutku moramo definirati u kojem smjeru će se ona nastaviti i koji nas izazovi očekuju u budućnosti.“ – kazao je Valero.

Izlažući rezultate projekta Fabio Bracci iz partnerske ustanove IRIS Research Instituta iz Italije naglasio je društvenu korist coworkinga, te ukazao na potencijal za rasta broja coworking prostora.

Marina Grgić Eldić, voditeljica projekta u Razvojnoj agenciji Zagreb, okupljenima je pak prezentirala dostupne modele i potpore za freelancere.

Osim predstavnice ZADRE NOVE, Renate Marušić, u panel diskusiji koja je uslijedila, sudjelovali su i Neus Inglada (Cowork Rambla Catalunya, Španjolska), Nera Pavić (Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba), Matija Raos (Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, Coworking Croatia), Ivana Čehić Rabljenović (Faro11 iz Rovinja) te dr. Anastasios Vasiliadis (IED Institute of Entrepreneurship Development iz Grčke).

Smisao coworkinga u svojoj je izjavio najbolje sažeo Matija Raos kazavši kako coworking svakom poduzetniku i pojedincu može dati društvenu i profesionalnu potporu.

Zaključak panel rasprave bio je kako je i dalje potrebno raditi na umrežavanju i suradnji između javnog i privatnog sektora te uključivanju lokalne i akademske zajednice u razvoj coworking prostora.

Projekt COWORKMed sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Program Interreg Mediteran te je ukupni proračun projekta iznosio 599.972,50 eura.

 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti