Biznis

povećanja najnižih osnovnih plaća

Sklopljen novi kolektivni ugovor ugostiteljstva

Sklopljen novi kolektivni ugovor ugostiteljstva

U sektoru turizma socijalni partneri postigli su dogovor i nakon šestomjesečnih pregovora sklopili novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva, čije su potpisnice HUP Udruga ugostiteljstva i turizma te Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Novi kolektivni ugovor ugostiteljstva kao takav zadržava istu razinu prava i obveza za radnike i poduzetnike ovog sektora, te kao najveću novinu donosi značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja koja stupaju na snagu od travnja 2018. godine.

S obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena za ugostitelje posebno je pritom važno zadržavanje mogućnosti korištenja preraspodjele u najdužem trajanju od 60 sati tjedno i skraćenog dnevnog odmora od 8 sati.

Plaće su povećane za 10 % odnosno ugovoreni su novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.700,00 kn za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara… Navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima.

Povodom sklapanja novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma, Željko Kukurin je izjavio:

„Ljudski potencijali najveći su izazov za daljnji razvoj turizma. S jedne strane, turizam je po prilikama za posao i mogućnostima razvoja karijere trenutno najpoželjniji i najperspektivniji sektor u Hrvatskoj. S druge strane, pred nama je još puno posla da stvorimo konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju. Drago mi je da smo postigli konsenzus s granskim sindikatima jer su nam oni važan partner u stvaranju takvih uvjeta. S novim granskim kolektivnim ugovorom osigurava se kontinuitet uređenja radnih odnosa i minimalnih prava i obveza radnika i poslodavaca u ugostiteljskoj djelatnosti, te se kontinuirano unaprjeđuju uvjeti rada.“

Socijalni dijalog i uređenje radnih odnosa granskim kolektivnim ugovorom u ugostiteljskoj djelatnosti jedan je od najuspješnijih primjera suradnje socijalnih partnera na sektorskoj razini, te kao takav ima dugu tradiciju i visoki nivo međusobnog uvažavanja i odnosa. Prvi granski kolektivni ugovor ugostiteljstva potpisan je u svibnju 2002., a nakon toga njegova dva dodatka i Kolektivni ugovor ugostiteljstva iz 2015. te su svi kao takvi prošireni na cijeli sektor ugostiteljstva.

„Pored dugogodišnjeg važenja i ugovaranja nacionalnog kolektivnog ugovora ugostiteljstva turizam obilježava i značajan udio kućnih kolektivnih ugovora u odnosu na druge djelatnosti, te su zadnjih i poglavito ove godine kroz sve kućne kolektivne pregovore turističke kompanije sa sindikatima ugovorile povećanja plaća i drugih materijalnih prava radnika.“ -izjavio je ovim povodom Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

S obzirom na važnost ugostiteljskog sektora za hrvatsko gospodarstvo i društvo, te značaj kvalitete uređenja radnih odnosa za konkurentnost hrvatskog turizma, socijalni partneri u turizmu smatraju potrebnim i opravdanim nastaviti dosadašnju praksu i proširiti primjenu Kolektivnog ugovora ugostiteljstva na cijelu ugostiteljsku djelatnost i na taj način osigurati nastavak zaštite prava svih radnika i ujednačenja uvjeta poslovanja za sve poduzetnike ugostiteljskog sektora.

Na tom je tragu Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga zaključio: „Samo s većim plaćama i boljim uvjetima rada možemo zaustaviti iseljavanje naših radnika i zainteresirati mlade za obrazovanje u turizmu. Kolektivni ugovor ugostiteljstva važan je i za suzbijanje nelojalne konkurencije, sive ekonomije i rada na crno što je zajednički interes nas sindikata i naših partnera u HUP-u. Pritom očekujemo i podršku države, odnosno da će resorno ministarstvo rada podržati naše napore  kroz proširenje primjene kolektivnog ugovora na sve ugostitelje u Hrvatskoj i osigurati stabilno poslovno okruženje.“

Kolektivne pregovori u sektoru turizma provode se svake godine radi unaprjeđenja učinkovitosti i standarda rada, poboljšanja položaja radnika, sprječavanja daljnjeg odljeva radnika i motiviranja kvalitetnih stručnih radnika za zapošljavanje u turizmu u Republici Hrvatskoj, kao zajedničkom interesu poslodavca i radnika.

Kvaliteta uređenja radnih odnosa od izravnog je utjecaja na upravljanje ljudskim resursima i konkurentnost radne snage odnosno konkurentnost hrvatskog turizma. Stoga je uređenje radnih prava i obveza kroz granski kolektivni ugovor jedan od alata u funkciji poboljšanja uvjeta rada, odnosno od izravnog utjecaja na kvalitetu usluge i konkurentnost te daljnji razvoj hrvatskog turizma.

 


Reci što misliš!