Biznis

jačanje ljudskih potencijala

ZADRI NOVOJ i partnerima 2 milijuna kuna za poticanje zapošljavanja

ZADRI NOVOJ i partnerima 2 milijuna kuna za poticanje zapošljavanja

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uručili su u ponedjeljak, 14. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu ugovore za 55 projekata vrijednih više od 71 milijun kuna.

Među projektima odobrenima za financiranje je i projekt „SOS - Surađuj i ostvari sebe“, čiji je prijavitelj Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, te je ugovor preuzela ravnateljica ZADRE NOVE Sanja Peričić.

Riječ je o projektima koji su usmjeren na razvoj lokalnih partnerstva za zapošljavanje u cilju prevladavanja regionalnih i lokalnih različitosti te poticanje partnerskog pristupa u pripremi i donošenju politika vezenih uz stvaranje i jačanje ljudskih potencijala u skladu s lokalnim potrebama tržišta rada.

„Lokalna partnerstva za zapošljavanje imaju budućnost i mogu napraviti puno za integraciju mladih i svih ostalih ciljnih skupina u njihovoj integraciji na tržištu rada.“ - kazao je ministar i najavio povećanje alokacije.

Ministar Pavić je u svom obraćanju ukazao na pozitivne trendove na tržištu rada, pad nezaposlenih i rast zaposlenih, te izrazio nadu da će suradnja u lokalnim partnerstvima za zapošljavanje, uz novu paradigmu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i kampanju „Zaposli se u Hrvatskoj“ doprinijeti aktivaciji nezaposlenih i njihovoj integraciji na tržištu rada u Hrvatskoj.

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević osvrnula se na povijest programa za poticanje lokalnih inicijativa za zapošljavanje te je istaknula da lokalna partnerstva mogu reagirati na promjene koje se očekuju na izazovnom tržištu rada. Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja program je koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“.

Cilj projekta „SOS - Surađuj i ostvari sebe“ je pridonijeti smanjenu nezaposlenosti kroz dva pravca: prvi je vezan za mlade, odnosno učenike srednjih škola te ostale pripadnike ranjivih skupina među kojima će se promovirati poduzetništvo, omogućiti dobivanje potpore male vrijednosti te mentoriranje kao budućih poduzetnika, a drugi se odnosi na daljnje jačanje kapaciteta Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Zadarske županije (PVZŽ) i partnerskog pristupa između javnog privatnog i civilnog sektora kroz niz aktivnosti kojima će se PVZŽ omogućiti pozicioniranje kao važnog čimbenika tržišta rada te promociju Centra za inicijative u zapošljavanju i razvoju ljudskih potencijala.

Projektni partneri, uz ZADRU NOVU su Zadarska županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 2 milijuna kuna. Projektne aktivnosti koje će se provoditi narednih 18 mjeseci, među ostalim uključuju Izrada Modularnog programa za aktivaciju mladih na tržištu rada, organizaciju događanja Zadar Youth Challenge, održavanje više radionica na temu poduzetništva i samozapošljavanja te onih za buduće poduzetnike, zatim provedbu istraživanja i izradu smjernica za strukovno obrazovanje kao i izradu studije o potrebnim znanjima i vještinama u ključnim djelatnostima Zadarske županije.

Osim projekta SOS, u sklopu prošlogodišnjeg poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“, za financiranje su odobrena još dva projekta iz Zadarske županije  - projekt „AlterNET – Edukacijom i umrežavanjem do zaposlenja na ruralnom području“  kojem je prijavitelj Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko – Zadar“, a vrijednost mu je 957.059,31 kuna, te projekt „PERMA-HORTI – Zadarska inicijativa za permakulturni dizajn i urbanu hortikulturu“, prijavitelja Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, koji je vrijedan 854.143,73 kuna.

 


Reci što misliš!