Biznis

predavanje u kneževoj palači

Pazite pri registraciji turista kod iznajmljivanja apartmana

Pazite pri registraciji turista kod iznajmljivanja apartmana

Opća uredba o zaštiti podataka je obvezujuća i stupa na snagu 25. svibnja u svim državama Europske unije. Koje su obveze turističkih tvrtki pri zaštiti osobnih podataka, građani su pokušali saznati na predavanju u Kneževoj palači.

Odredba se odnosi na sve one koji u sklopu svojih aktivnosti obrađuju osobne podatke fizičkih osoba. Jako je bitno unaprijed te informacije dati gostima kako ne bi došlo da zabune, rekao je Igor Vulje iz Agencije za zaštitu podataka. 'Postoji zakonska obveza identificiranja gosta, bilo da se radi o domaćem ili stranom gostu i uvid u njegov identifikacijski dokument, osobna iskaznica ili putovnica. Do sada se često prekomjerno kopiralo,skeniralo, fotografiralo i slično. Obveza je samo da se ti podaci unesu u sustav evisitor kako bi se njima mogla koristiti nadležna tijela, kao što je Ministarstvo unutarnjih poslova ili turističke zajednice.

Predavanje je okupilo brojne zainteresirane građane koji se bave turizmom, a mišljenja su podijeljena:
'Za nas male iznajmljivače mislim da neće puno otežati, mislim da će to više biti za velike hotele i lance hotela koji će morati imati posebne zaposlenike koji će se brinuti o tome,a li za nas male ne vjerujem da će nešto posebno biti. Loše, meni je ovo totalno nebitno, ovo je samo još jedna vrsta birokracije, papirologije i troška za nas poslodavce. '

Zakonska obveza je utvrditi identitet gosta, a ova odredba naglašava obveze voditelja i prava ispitanika te postavlja strože mogućnosti kažnjavanja, poručuju iz Agencije, piše Radio Zadar.


Reci što misliš!