Biznis

DOSELJENICI POPRAVLJAJU SLIKU

Njemačkoj i dalje nedostaje radne snage: evo u kojim sektorima

Njemačkoj i dalje nedostaje radne snage: evo u kojim sektorima
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dok stariji radnici odlaze u mirovinu, nema dovoljno onih koji bi ih zamijenili, a istovremeno sve više raste potražnja za takvim stručnjacima i sve ih više novih tvrtki treba

Njemačka i dalje traži radnu snagu, a najviše radnika im nedostaje u tehničkom i prirodno-znanstvenom području.

Informatičari će tamo najbrže naći posao, a tu je velika prilika za doseljenike jer je nedostatak radne snage u Njemačkoj na području matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnologije najdramatičniji dosad, piše Deutsche Welle, pozivajući se na izvještaj Instituta njemačkog gospodarstva.

Za takva je zanimanja (MINT zanimanja) do kraja travnja ove godine u Njemačkoj bilo 486.000 slobodnih radnih mjesta, a tijekom protekle četiri godine se potražnja za informatičarima i više nego udvostručila. Broj nezaposlenih u tom području u posljednje se vrijeme znatno smanjio, a porasle su i plaće.

Dok stariji radnici odlaze u mirovinu, nema dovoljno onih koji bi ih zamijenili, a istovremeno sve više raste potražnja za takvim stručnjacima i sve ih više novih tvrtki treba. Iako fakulteti MINT područja upisuju sve više studenata, to i dalje ne odgovara potražnji za kvalificiranom radnom snagom, a autori izvještaja objašnjavaju da je informatika tražena u svim industrijama. 

Doseljenici ipak nešto popravljaju tu sliku, a posebice raste broj Indijaca koji studiraju na MINT fakultetima u Njemačkoj pa se nakon toga zapošljavaju kao inženjeri ili informatičari, javlja Deutsche Welle.


Reci što misliš!