Biznis

gaženica u fokusu

Hoće li zadarska luka uz dokapitalizaciju Kineza postati vodeća hrvatska luka?

Hoće li zadarska luka uz dokapitalizaciju Kineza postati vodeća hrvatska luka?
Boris Kačan

Ovih dana očekuje se dokapitalizacija Luke Zadar, čime će kineski ulagači i formalno postati većinski vlasnici te tvrtke. Time se otvara put za plasman kineske robe na europsko tržište upravo preko zadarske luke.

Nakon gotovo tri i pol godine od početka lobiranja i spominjanja ulaska kineskoga kapitala u Luku Zadar, kineski ulagači preuzeli su sve obevze iz ugovora i ovih dana očekuje se i ispunjenje tih obveza, kaže za Radio Zadar Mario Rendulić iz kinesko-hrvatskoga poslovnoga udruženja CSEBA. 

''Očekujemo u zakonskom roku, sredinom lipnja, da ispune sve svoje obveze. Trenutno je baš u tijeku transakcija za dokapitalizaciju, za što je zakonska propozicija šest i pol milijuna eura. To je temelj za stjecanje većinskoga vlasništva. istodobno s tim raspisat će se i natječaj za nova radna mjesta''rekao nam je Rendulić. 

Ostvare li se obećanja kineskoga konzorcija, zadarska bi luka, posebno nakon izgradnje kontejnerskoga terminala na teretnom dijelu luke Gaženica, mogla postati vodeća hrvatska luka. 

''S dokapitalizacijom će ići u modernizaciju opreme, strojeva, jer je poznato da nedostaje manipulativnih strojeva, lučke dizalice,a trebaju preurediti i neka skladišta. To je, naravno, sami početak, koji neće biti dovoljan iz tog kapitala koji je u dokapitalizaciji. Njihovi planovi idu puno dalje, znači govorimo o luci kao luci "hubu" ili "homeportu" za sve njihove terete koji bi trebali krenuti u Europu, a da Hrvatska budu ta vrata za ulaz u Europu''napominje Rendulić.

A prema svemu sudeći vrata za ulaganja Kineza u Luku Zadar je bilo potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkoga mosta, gdje je izvođač radova kineski konzorcij. 

''Pelješki most je zapravo "okidač" te investicije zato što su oni stvarno dugo čekali. I naravno imponiralo im je da je Hrvatska napravila zaokret u odnosu na dosadašnju politiku i potpisala taj sporazum. Jasno, oni su tamo izvođači radova, ako govorimo CRBC-u, a ovdje je kineski konzorcij ipak investitor''zaključio je Rendulić. 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti