Biznis

dobro je znati

Zemljišne knjige iz cijele Hrvatske u središnjem arhivu u Gospiću

Zemljišne knjige iz cijele Hrvatske u središnjem arhivu u Gospiću
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ministar državne imovine Goran Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potpisali su u petak u zgradi Ličko-senjske županije sporazum o prijenosu prava upravljanja nad bivšim vojnim skladištem „Matras“ u Gospiću kako bi tu bio središnji arhiv zemljišnih knjiga Republike Hrvatske.

Sporazumom Ministarstvo državne imovine predaje Ministarstvu pravosuđa zgradu bivšeg vojnog skladišta „Matras“ površine 2022 četvorna metra, priopćeno je iz Ministarstva državne imovine.  

Župan Darko Milinović tom je prigodom zahvalio ministrima na dobroj i plodnoj suradnji, ocjenjujući kako je to možda i najvažniji potez Vlade kojim pokazuje da se i te kako brine o Ličko-senjskoj županiji.

"Jedini način da se borimo protiv depopulacije je osnivanje državnih institucija na području županije. Danas Ličko-senjska županija stvara preduvjete da postane centar Hrvatske za arhivsku građu zemljišnih knjiga", rekao je Milinović.

Ministar Marić je rekao kako je osjetljiv na svaku vrstu zapuštenosti, a posebno kad je riječ o temeljnom atributu države kao što je imovina.

"Sretan sam kada ovakav dan koristimo da jedan bivši objekt jedne bivše institucije, prostor koji je izazivao strah i prijetnje građanima Gospića, stavljamo u funkciju prostora koji će služiti hrvatskom narodu. Prvi put nešto središnje postaje u središtu Hrvatske", istaknuo je ministar Marić.

"Kad stavimo na raspolaganje neku nekretninu koja je desetljećima bila zapuštena i odvraćala poglede ljudi, ljudi to vide i dožive kao pravo osvježenje i veliku novost, promjenu za njihovo mjesto, i njih same. I u Ličko-senjskoj županiji ćemo aktivirati sve što je zapušteno i staviti u funkciju. Na taj ćemo način potaknuti investicijski ciklus i zapošljavanje na ovom području, što je od presudne važnosti za opstanak mladih u Republici Hrvatskoj", rekao je ministar Marić.

Ministar Bošnjaković izrazio je zadovoljstvo što preuzima zgradu koja postaje središnji arhiv u kojem će biti smještene zemljišne knjige iz cijele Hrvatske. "Slijedi nam izrada projektne dokumentacije i obnova zgrade te prelazak u digitalni oblik evidencije zemljišnih knjiga", rekao je ministar Bošnjaković.

Na potpisivanju su bili i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević.


Reci što misliš!