Biznis

upozorenje nhs-a

Pojedini trgovački lanci stranu svinjetinu prodaju pod domaću

Pojedini trgovački lanci stranu svinjetinu prodaju pod domaću
Damir Spehar/PIXSELL

Strana svinjetina upitne je kakvoće, potencijalno zdravstveno neispravna, a u pojedinim hrvatskim trgovačkim lancima deklarira se i prodaje kao domaća, upozorili su u nedjelju u Bjelovaru iz Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS).

Predsjednik NHS-a Mato Mlinarić je na konferenciji za novinare od potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zatražio hitnu intervenciju kako bi se takvo meso maknulo iz prodaje.

"U hrvatske trgovačke centre dolazi meso koje nema sljedivosti i nema ispravnu oznaku porijekla, a obično se prodaje po akcijskim cijenama. Mi smo jedan od trgovačkih centara već kontaktirati, a kontaktirat ćemo i ostale, ali tu mora uslijediti nadzor nadležnih inspekcija da se to meso hitno ukloni s polica", naglasio je Mlinarić. Naveo je i kako su već zaprimili nekoliko prijava protiv trgovačkih lanaca te ih proslijedili nadležnim inspekcijama.

Po njegovim riječima, trgovački lanac kupi od dobavljača 100 kilograma domaćeg buta i tisuću kilograma uvoznog, a prodaje sav but kao domaći jer je ili samljeven u Hrvatskoj.

"Kad dođete u trgovački lanac sa skoro svakoga paketa vrišti hrvatska zastava, a uvoz svinjskog mesa je enorman. Kako bi ovo spriječili, odlučili smo se organizirati i javno razotkrivati trgovine koje to rade", najavio je Mlinarić.

Kazao je i kako se u Hrvatskoj godišnje proizvode 700 tisuća komada svinja, a godišnje zakolje 2,5 milijuna komada, pa ispada da gotovo 70 posto svinjetine nije domaća, a deklarira se kao domaća. Na taj način dovodi se u pitanje život i zdravlje hrvatskih građana, upozorio je Mlinarić.

Trgovačke kanale koji robu dovode do kupaca predsjednik NHS-a smatra jednim od glavnim krivaca za "izdisaj" hrvatske poljoprivredne proizvodnje. "Ne tražimo nemoguće, tražimo od trgovačkih lanaca da se ponašaju jednako prema poljoprivredi kako se ponašaju u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj i ostalim EU zemljama", zaključio je Mlinarić.


Reci što misliš!