Biznis

najviše u poljoprivredi

Pola milijardi eura poticaja u BiH podijeljeno netransparentno

Pola milijardi eura poticaja u BiH podijeljeno netransparentno
Marko Jurinec/PIXSELL

Vlasti u BiH netransparentno su podijelile poticaje u iznosu od milijardu maraka (oko 500 milijuna eura) posljednjih sedam godina, objavljeno je u srijedu u Mostaru na okruglome stolu kojega je organizirao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) koji se bavi rasvjetljivanjem korupcije i kriminala u javnim institucijama.

''Najviše poticaja otišlo je u poljoprivredu, zatim za zapošljavanje, a ono što su naša istraživanja dalje pokazala je da su ti novci trošeni jako netransparentno, da je bilo brojnih nepravilnosti te da su dodjeljivana sredstva bez nadzora'', izjavila je novinarka CIN-a Merima Hrnjica.

Ona je sudjelovala na okruglom stolu Centra za istraživačko novinarstvo - 'Fiskalna transparentnost: Poticaji bez kontrole i rezultata' koji je u srijedu održan u Mostaru.

Pri tome je pojasnila kako su poticaji dijeljeni uz korištenje krivotvorene dokumentacije, lažnih podataka uz česte pojave prijevara i zloporaba.

CIN je sačinio i bazu podataka o podijeljenim poticajima u BiH od iznosa do osoba i tvrtki koje su ih koristile.

Na okruglom stolu CIN-a u Mostaru se upozorilo i na krajnje netransparentno upravljanje otpadom. Unatoč tome što su u saniranje divljih deponija uloženi veliki novčani iznosi,  stanje je jako loše, upozoreno je na okruglome stolu.


Reci što misliš!