Biznis

obnovljivi izvori energije

Energetski neovisni „pametni otoci“ kao dio bržeg razvoja otoka

Energetski neovisni „pametni otoci“ kao dio bržeg razvoja otoka
Screenshot

Europska politika prema otocima polako se mijenja. Otoci po prvi put dobivaju svoje mjesto u europskoj agendi. Mijenjaju se i otoci koji postaju „pametni“ – energetski neovisni i samoodrživi .

Čulo se to danas u Zadru, koji je na čelu s hrvatskim europarlamentarcem Toninom Piculom posjetila delegacija Glavne uprave za energetiku Europske komisije, javlja Radio Zadar. 

Energetski neovisni „pametni otoci“ važan su dio nove politike razvoja otoka.  Cilj projekta, za koji je Europska unija odobrila dva milijuna eura, je učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije i uzorima za rješenja na europskoj razini:

"Koncept pametnih otoka je korištenje obnovljive energije i zaštita okoliša.", objašnjava Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.  To uključuje i što veći udio odvajanja i recikliranja otpada.

Hrvatska ima svoj primjer: "Ovoga trenutka svatko tko dođe na Krk vidi golemu razliku između čak i nekih kopnenih, naprednih sredina i samog otoka Krka. Ako je to bilo moguće napraviti na jednom hrvatskom otoku kao što je Krk sigurno bi se to moglo i na Braču. Ovog trenutka imamo okvir, sve više dolazi sredstava i stvar je doista samo političke volje onih koji odlučuju  da izađu u susret ne samo našim domaćim građanima nego onih koji svake godine redovno u milijunskim brojkama glasuje za Hrvatsku, a to su turisti.", kaže zastupnik i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke Tonino Picula.

Brži razvitak otoka međutim sprječava problem pogrešne indeksacije otoka. Naime, manjim otocima koji su pripojeni većim razvijenijim gradovima i općinama dodijeljen je veći indeks razvijenosti što ih sprječava u dobivanju europskog novca. To bi trebao riješiti novi Zakon o otocima.

"Ja u Europskom parlamentu sam grlo osušio govoreći da ne može na prosto BDP odnosno ta vrsta indikacije biti jedini diktator razvijenosti neke sredine."

Predstavnici Europske komisije obišli su dosada Krk, Cres, Mali Lošinj, Unije, Zadar i Pag. Ovo je prvi radni posjet Komisije hrvatskim otocima, a uslijedio je nakon uspostave Tajništva za otoke. Komisija je najavila i osnivanje novog tijela u idućoj godini za što je izdvojeno 10 milijuna eura od čega 70% sredstava se želi uputiti direktno otocima.


Reci što misliš!