Biznis

tržište nekretnina

Cijene nekretnina dosegle razinu iz 2011. godine, u Zadru osjetno povećanje cijena stanova

Cijene nekretnina dosegle razinu iz 2011. godine, u Zadru osjetno povećanje cijena stanova
Boris Kačan

Prema istraživanju oglasnika Njuškalo, provedenom na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini su rasle više od 3 posto što je, gledajući period posljednjih nekoliko mjeseci, najveći rast

Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec prošle godine, poskupili za 6 posto dok su kuće poskupjele za više od 3 posto. Cijene stanova su se potpuno približile onima iz 2011. što nas dovodi do zaključka da se tržište potpuno oporavilo.

Cijene kvadrata stanova u najvećim hrvatskim gradovima bilježe godišnji rast. Tako su cijene stanova u Zagrebu u godinu dana rasle 8 posto. Istovremeno, Split bilježi 12 posto više cijene stanova, isto kao i Pula, dok su u Zadru one više za 9 posto i sada u prosjeku iznose nešto više od 2040 eura po kvadratu. Cijena kvadrata stana u Rijeci viša je za 3 posto, dok su cijene u Osijeku ostale na prošlogodišnjoj razini.

Godišnji indeksi traženih cijena stanova u navedenim gradovima ukazuju na sve ubrzaniji rast cijena stanova, dok kuće bilježe sporiji rast cijena. Naime, dok su primjerice u Zagrebu cijene stanova rasle 8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, cijene kuća su ostale na istoj razini. Slična situacija je i u Zadru gdje su cijene kuća rasle tek 1 posto.


Reci što misliš!