Biznis

strateško partnerstvo

Nakon ruskog Rosnjefta i američki CCI zainteresiran za INA-u

Nakon ruskog Rosnjefta i američki CCI zainteresiran za INA-u
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Američka tvrtka Castleton Commodities International poslala je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem izražava otvoreni interes za ulazak u strateško partnerstvo s Vladom u naftnoj kompaniji INA-i

Kako piše Jutarnji list, pismo su poslali u ožujku. Ono bi moglo biti nastavak rusko-američke borbe oko udjela u Ini, nakon što je i ruski Rosnjeft izrazio želju da uđe u vlasništvo INA-e.

Pismo iz ožujka ne ostavlja dvojbe da američka tvrtka CCI ima ozbiljne namjere oko INA-e, kaže novinar Jutarnjeg Marko Biočina koji je imao uvid u njegov sadržaj.

"Pismo je poprilično direktno i konkretno. Navode se financijski resursi kojima CCI upravlja, njihova stručnost i namjere i to pismo ne ostavlja puno prostora za spekulaciju radi li se o ozbiljnoj ponudi. Drugo je pitanje kako će Vlada na to odgovoriti i hoće li procijeniti da je ta kompanija uistinu neki partner koji bi bio kvalitetan u INA-i i koji bi u konačnici doveo do povećanja vrijednosti INA-e i prosperiteta kompanije", rekao je Biočina.

Premijer Plenković zbog INA-e se već našao između energetskih interesa SAD-a i Rusije. Prvi čovjek ruskog naftnog giganta Rosnjefta, inače bliski prijatelj Vladimira Putina, Igor Sečin, također želi MOL-ov udio u INA-i. Na tu je namjeru reagirao američki veleposlanik u Hrvatskoj, riječima da bi to bila pogreška i da je Rusija remetilački faktor u regiji. Premijer čitavo vrijeme tvrdi, odluku će Hrvatska donijeti samostalno, bez vanjskih pritisaka.

"Što se tiče preferencija tko sve i na koji način želi biti akter na hrvatskom energetskom tržištu. To su stavovi koje druge zemlje izražavaju, a mi o tome odlučujemo", kazao je Plenković.

Rusko-američki sukob oko INA-e, kompaniji može donijeti samo dobro, tvrdi novinar Biočina.

"Bolje je da postoje tvrtke koje su zainteresirane za INA-u nego da ne postoje i da takvih ponuda nema. To je po meni za INA-u dobra vijest i u konačnici ako Vlada odluči ići u neki nastavak suradnje s MOL-om dobro je da postoje ponude s druge strane koje poboljšavaju njezinu pregovaračku poziciju", naglasio je Biočina.

Vlada je prije dva i pol mjeseca odabrala koje će je savjetovati u procesu otkupa INA-inih dionica od MOL-a. Za to su plaćeni osam milijuna eura, no nije poznato kad će završiti njihovo savjetovanje nakon kojega bi se trebalo znati kakva je budućnost INA-e.


Reci što misliš!