Biznis

čestitamo!

Diplome za 43 majstora s 13 različitih majstorskih zvanja

Diplome za 43 majstora s 13 različitih majstorskih zvanja
HRT/Radio Zadar

Nakon jednogodišnjeg usavršavanja, 43 majstora u 13 različitih majstorskih zvanja primilo je danas diplome Obrtničke komore Zadar. Uz ostale diplome je tako dobilo 6 kuhara, 5 bravara, 11 frizerki, 3 elektroinstalatera, među ostalima i profesorica geografije Luca Jović.

Luca Jović je od danas i majstor soboslikar- ličilac: 

''Ja sam diplomirala na Sveučilištu u Zadru kao magistra edukacije povijesti umjetnosti i geografije te radim kao profesorica povijesti umjetnosti i geografije u Strukovnoj školi. Upravo kao profesor povijesti umjetnosti sam soboslikarima držala stručne predmete. Iako nisam bila u potpunosti stručna, za te predmete se tražio nastavnik likovne kulture, akademski slikar ili  majstor soboslikar, ali se na natječaj koji se raspisivao svake godine nitko s tim uvjetima nije javljao te sam posao odrađivala ja kao nastavnik likovne umjetnosti (ne kulture). Nakon 3 godine rada sa soboslikarima stekla sam uvjete za polaganje majstorskog ispita koji mi je omogućio kako bi te predmete mogla predavati u smjeru soboslikar-ličilac.''

Na pitanje je li bilo teško raditi sa soboslikarskim valjkom gospođa Jović odgovara da nije: 

''Navikla sam učiti u životu, malo me bilo strah tog praktičnog dijela ispita ali to je na kraju dobro prošlo, obradila sam i oslikala  jedan zid u školskoj zgradi. Obrtnička komora nudi puno mogućnosti, možete otvoriti svoj obrt, možete se samozaposliti, sad se nude i poticaji za samozapošljavanje, treba iskoristiti situaciju koja nam se nudi a ne dići ruke od svega– poručuje mlada profesorica-soboslikar.  

Na svečanosti dodjele diploma u zadarskoj Gradskoj knjižnici predsjednik zadarske Obrtničke komore Stipe Knežević čestitao je novim majstorima ponudivši logistočku pomoć komorinih službi u daljnjem radu i pozvavši ih da ne napuštaju Hrvatsku:

''Nemojte odlaziti vani, vi ste sada stekli maksimalno znanje i zvanje, stručni ste, kvalitetni, ostanite ovdje, nemojte tražiti kruha u drugim zemljama kad ovdje ima i pogače,'pozvao je Knežević.  

Lidija Udiljak iz Ureda za strukovno obrazovanje komore novim majstoricama i majstorima poručila je kako će diplome osim u osobnom usavršavanju imati i širu društvenu korist jer ćete vi u vašim radnjama obrazovati buduće majstore koji će putem naukovanja steći nužno iskustvo za otvaranje novih obrta jednog dana, javlja Radio Zadar. 


Reci što misliš!