Biznis

u jeku sezone

Nema pomaka, štrajk djelatnika Croatia Airlinesa i dalje je aktualan

Nema pomaka, štrajk djelatnika Croatia Airlinesa i dalje je aktualan
Jurica Galoic/PIXSELL

Djelatnici Croatia Airlinesa od ponedjeljka kreću u štrajk, najavila je Organizacija radnika Croatia Airlinesa. Na štrajk su se odlučili jer tijekom kolektivnog pregovaranja nije prihvaćen sindikalni prijedlog kolektivnog ugovora predan u travnju prošle godine.

Dolazi to u jeku turističke sezone, a Uprava Croatia Airlinesa prijeti djelatnicima koji će stupiti u štrajk.

U zemlji u kojoj je glavna gospodarska grana turizam, štrajk djelatnika najvećeg domaćeg avioprijevoznika u jeku sezone zasigurno nije poželjan, no ministar turizma Gari Cappelli kaže da kolapsa zračnog prometa neće biti, a nada se da će do ponedjeljka sve biti riješeno.

Hoće li u ponedjeljak doći do štrajka pitali smo Ivana Šimundića iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota.              

"Mi se nadamo da štrajka biti neće i da će se Vlada uključiti i pomoći. Ima još vremena da do štrajka ne dođe", kaže Šimundić.

Uprava Croatia Airlinesa izvijestila je jučer da je s obzirom na službenu najavu štrajka sindikata ORCA donijela nužne mjere kako bi se štetne posljedice što više umanjile pa će uz ostalo s početkom štrajka svim radnicima poništiti odobrenje za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a radnicima koji štrajkaju će se razmjerno umanjiti plaće i svi dodaci na plaću. Šimundić je šokiran takvim načinom.

"Nažalost potpuno pogrešno i nepotrebno. Ljudima, koji su ionako pod velikim stresom, a radimo na krajnjim granicama s minimalnim ljudstvom, prijetiti na takav način je jako ružno", rekao je Šimundić.

Uprava je također pozvala predstavnike svih sindikata na nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru, o kojem su izvjestili priopćenjem u kojem, između ostaloga, piše - Sindikat ORCA još je jednom odbio ponudu Croatia Airlinesa za povratak u kolektivne pregovore i na današnji je sastanak s Upravom tvrtke došao s isključivom namjerom da se utvrdi protokol o provođenju najavljenog štrajka.

Na sastanku su bili i predstavnici Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu koji su izrazili spremnost za nastavak kolektivnih pregovora. Uprava tvrtke jučer je donijela nužne mjere kako bi se negativne posljedice štrajka na ukupno poslovanje svele na najmanju moguću mjeru, te je i dalje ustrajna u njihovom provođenju. Tvrde iz Uprave i da te mjere nisu nezakonite. A Ivan Šimundić iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota putnicima poručuje:

"Iskreno se ispričavamo svim putnicima koji će zbog ovoga imati neugodnosti. Nama je jako žao i nadamo se da će imati razumijevanja", poručio je Šimundić.


Reci što misliš!