Biznis

moguća nestašica lijekova?

Dug bolnica u Hrvatskoj u pola godine narastao za 500 milijuna kuna

Dug bolnica u Hrvatskoj u pola godine narastao za 500 milijuna kuna
Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovakav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u slijedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova.

HUP-Koordinacija veledrogerija upozorava da ukupna dugovanja bolnica iznose više od dvije milijarde kuna te je dug samo u proteklih šest mjeseci (u polugodišnjem razdoblju) narastao za 500 milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama dramatičan rast ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, a što će u konačnici rezultirati s 1,0 mlrd kuna novog duga tj. duga nastalog samo u 2018. godini.

Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u slijedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova.

Naime, s 31. svibnja 2018. godine ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama iznose više od 2 milijarde kuna. 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih 6, plaćaju svoje račune u rokovima duljim od dvije godine čime se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom.

Hrvatske veledrogerije su kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava godinama dale svoj maksimalan doprinos kako opskrba bolnica lijekovima ne bi došla u pitanje, no granice vlastitih mogućnosti odavno su iscrpljene i ovo je posljednje upozorenje i apel na rješavanje neizdržive situacije: „Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa – takav način poslovanja ne može podržati niti jedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda - lijekova i medicinske opreme, uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih sredstava bi se to sve trebalo financirati? Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava?“ - komentirao je Josip Matusinović, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija.

Nakon gotovo godinu dana intenzivnih razgovora predstavnika HUP-a s resornim ministarstvima bez naznaka rješenja za ovaj gorući problem, u Koordinaciji smatraju da su iscrpljeni svi modeli razgovora te preostaje jedino mogućnost intervencije Vlade ili nestašica lijekova.

„Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i posljedično radna mjesta za 1600 zaposlenih“ – zaključuje Matusinović.


Reci što misliš!