Biznis

vinogradarstvo u fokusu

Uspostavljena suradnja između Grada Benkovca i portugalske Općine Alenquer

Uspostavljena suradnja između Grada Benkovca i portugalske Općine Alenquer
GB

Gosti iz Portugala tijekom trodnevnog boravka u Benkovcu imali su prilike obići vinograde u Nadinskom blatu te vinariju OPG Šime Škaulj kao i vinograde PZ MASVIN u Polači. Drugoga dana posjetili su Zadar gdje su se pod stručnim vodstvom mogli upoznati s bogatom poviješću i kulturom Grada Zadra

Peteročlana delegacija Općine Alenquer u blizini Lisabona u Portugalu posjetila je proteklog vikenda Grad Benkovac. Bio je to uzvratni susret nakon što je prošle godine u lipnju delegacija Grada Benkovca predvođena gradonačelnikom Tomislavom Bulićem i prof. dr.sc. Edijem Maletićem s Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu potpisan sporazum o suradnji između Grada Benkovca, Općine Alenquer, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nacionalnog instituta za agrarne i veterinarske znanosti iz Alenquera te njihove najpoznatije vinarije Adega Cooperativa da Labrugeira. 

Ovaj sporazum o suradnji potpisan je s ciljem razvoja i provedbe projekata za proučavanje organoleptičkih, enoloških i mikrobioloških svojstava vina proizvedenih od autohtonih sorata vinove loze čime bi se omogućilo proširenje tržišta vina proizvodnjom njihovih vina iz ovih dviju regija.

Time bi se potaknuo njihov plasman, što je jako važno za ove dvije regije, gdje je vinogradarstvo i vinarstvo važna gospodarska grana. Kao jedan od ciljeva, bio bi širenje tržišta na obje zemlje (Hrvatsku i Portugal) za ova vina (proizvedenih u regiji Alenquer i području Grada Benkovca) što bi doprinijelo jačanju vinskog sektora.

Također bi se s obje strane razvijale zajedničke stručne aktivnosti vezane uz izbor sorti vinove loze, proučavanje njihovih agronomsko-enoloških obilježja, procjenu potencijalnog prihvaćanja tržišta ili drugih čimbenika vrednovanja koji se mogu identificirati i koji mogu podržati razvoj ovog sporazuma. 

Na sastanku u Benkovcu kojem su nazočili gradonačelnik Tomislav Bulić, njegovi zamjenici Tomislav Klarica i Paulina Kulaš, Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac, Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Grada Benkovca te prof.dr.sc. Edi Maletić dogovorena je razmjena sorata koja je ranije dogovorena u Institutu Dois Portos u Portugalu, a radilo bi se o razmjeni šest sorata sa svake strane, po tri crne i tri bijele sorte. 

S portugalske strane ponudile bi se sorte Touriga nacional N, Touriga franca N, Vinhao (Souzao) N , Vital B, Fernao Pire B i Arinto B. 

S Hrvatske strane ponudili bi Pošip B, Maraština B, Vugava B te Plavac mali N, Plavina N i Svrdlovina N. 

Sve ove sorte (osim Svrdlovine) su rezultat selekcije Agronomskog fakulteta iz Zagreba, krenulo bi se s količinom od 2.000 komada ukupno svaka strana. Kako je kazao prof. dr.sc. Edi Maletić, razlog puno većoj količini od ranije dogovorene je mogućnost relevantnije evaluacije zbog vinifikacije veće količine grožđa (200-400 trsova svake sorte osigurava 200-500 litara vina). No potrebno je još riješiti pitanje suradnika, odnosno proizvođača koji bi ove sorte posadio i uzdržavao.

Tijekom uzvratnog posjeta Benkovcu, delegacija Alenquera u sastavu, Pedro Folgado – gradonačelnik, te njegovi suradnici Paulo Franco, Tiago Pedro i Paulo Marques te predstavnik Vinarije Adega Cooperativa da Labrugeira Ricardo Noronha imali su prilike kušati i bogatu ponudu benkovačkih vina posebno na prestižnoj vinskoj manifestaciji Vinfest 2018. koja je okupila brojne vinogradare i vinare s područja sjeverne i srednje Dalmacije. 

Osim same manifestacije, gosti iz Portugala tijekom trodnevnog boravka u Benkovcu imali su prilike obići vinograde u Nadinskom blatu te vinariju OPG Šime Škaulj kao i vinograde PZ MASVIN u Polači. Drugoga dana posjetili su Zadar gdje su se pod stručnim vodstvom mogli upoznati s bogatom poviješću i kulturom Grada Zadra.


Reci što misliš!