Biznis

u tijeku sudski sporovi

Riskantna dokapitalizacija Luke Zadar: Kinezi se kockaju s ulogom od 44,5 milijuna kuna

Riskantna dokapitalizacija Luke Zadar: Kinezi se kockaju s ulogom od 44,5 milijuna kuna
Dino Stanin/PIXSELL

U sudskom registru je upisana dokapitalizacija Luke Zadar d.d., u središnjoj državnoj agenciji za depozite dionica objavljena je nova vlasnička struktura, a za konac kolovoza sazvana je dioničarska skupština na kojoj bi Kinezi trebali preuzeti najveći broj mjesta u Nadzornom odboru i tako pokazati da je dokapitalizacija gotova stvar odnosno da su ozbiljno došli u Zadar.

Mali dioničari i dalje vode spor oko dokapitaizacije

Naizgled je sve u redu, direktor Nino Dragičević obećava da će javnost o svim detaljima ovog očito velikog posla biti obaviještena u vrijeme godišnje dioničarske skupštine (iako je početkom lipnja govorio da će se sve znati za desetak dana).

Problem je, međutim, u tome što još uvijek postoji neriješeni spor „radi utvrđenja pobojnosti (alternativno radi utvrđenja ništetnosti) odluka redovne glavne skupštine Društva od 31.08.2017. godine“, na kojoj je donesena odluka o dokapitalizaciji.

Rasprava o tom sporu održat će se tek sredinom rujna na Trgovačkom sudu Zadar, a vjerojatno nakon prvostupanjske presude i pred Visokim trgovačkim sudom. Kao što je poznato ne samo mali dioničari koji su tražili utvrđivanje ništetnosti odluka skupštine iz kolovoza prošle godine, određenu blokadu stavio je i Okružni sud u Mariboru zbog tada potencijalne izmjene vlasničke strukture koja bi išla na štetu države Slovenije jer je ona blokirala dionice Luke Zadar d.d. koje su bile u vlasništvu mariborskog taksiste Danijela Robnika.

Promašeni rokovi

No unatoč tim blokadama i unatoč činjenici da je dokapitalizacija tri puta odgađana, a na koncu obilato premašen i zadnji zakonski rok koji je istekao 7. lipnja, nova vlasnička struktura je upisana u državne registre. Na temelju odluke Uprave i potvrde Nadzornog odbora o uspješnosti izdavanja novih dionica i to 27. i 28. lipnja, dakle dvadeset dana nakon zadnjeg zakonskog roka iz natječaja za upis dionica.

Naravno da i ta okolnost može postati sporna i ne bi čudilo da mali dioničari, ili mariborski sud u ime države Slovenije, ne zatraže utvrđivanje zakonitosti ovog postupka. Da nije sve baš potpuno čisto potvrđuje i jedna od točaka dnevnog reda dioničarske skupštine zakazane za 30. kolovoza na kojoj bi se na kraju trebali donijeti odluka o potvrdi odluka redovne skupštine od prije godinu dana, dakle o dokapitalizaciji.

Kinezi dali novac

U registru je sada navedeno da je Luka Zadar dokapitalizirana s 44,5 milijuna kuna i to uz uplatu „uloga u novcu“, a vlasnička struktura je promijenjena tako da Luxury Real Estate ima 75,02 posto dionica, dok skrbnički računi na kojima su bile dionice Danijela Robnika odnosno njegove tvrtke Diluculo - HITA- vrijednosnice 9,64 posto, Podravska banka 7,69 posto.

To je ukupno 92,35 posto dionica koje sada kontrolira u biti isti vlasnik, a ostalo su mali dioničari koji su ostali na beznačajnim postocima. Isti vlasnik, jer je u međuvremenu Diluculo postalo vlasništvo Luxury Real Estatea, a i tu su Kinezi iz Zhongya holdinga postali vlasnici.

U novi Nadzorni odbor Luke Zadar d.d. ,koji bi imao čak sedam članova bi prema najavama trebala ući Mario Rendulić, čovjek koji godinama vodi navodno značajnu poslovnu grupaciju koja se naziva - Kinesko jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA), zatim Tihomir Vorih koji je do sada bio u NO Luke i kojeg slovenski istražni organi zajedno s Robnikom sumnjiče da je prevarom došao do dionica Luke Zadar koje su pripadale Mariborskoj nadbiskupiji.

Kao predstavnik malih dioničara i dalje je tu Slavko Matošić, a četiri predstavnika u novi NO imaju kineske tvrtke, tu su četiri Kineza - Wai Leung Wong, Hong Kong, Yuehua Qi, Hong Kong, Yongdong Wu, Fanyu, Kina te Jinxiong Hu, Guangzhou, Kina. Ovaj posljednji je inače najčešće predstavljan kao najmoćniji.

O njegovim velikim planovima za ovo područje se već godinama piše, bio je navodno zainteresiran za Agrokor, pa srbijansku industriju autobusa Ikarbus, no od tih najava nikada ništa nije bilo. Moguće da ipak nešto bude od najava za ulaganja u Krapinske toplice, ali i tu najave traju već godinama.

Privatna investicija

No u slučaju Luke Zadar sada nema dvojbe da je uplaćeno 44,5 milijuna kuna, a tek će se vidjeti u kakav su se to rizik upustili Kinezi s brojnim nerazjašnjenim stvarima oko dokapitalizacije. Očito žele plivati na valu najava o velikim kineskim ulaganjima u Hrvatsku, nakon odluke o kineskim izvođačima radova mosta za Pelješac sve su češće najave o interesu Kineza i za naše luke, pa i modernizaciju željeznica.

Budući da su većinski vlasnici Luke Rijeka Poljaci, a ta luka ne može prodisati dok se ne izgradi nizinska pruga prema Zagrebu, tu je sasvim izvjestan kineski interes upravo za gradnju te pruge. I mogući dogovor s Vladom RH jer se radi o strateškom hrvatskom projektu.

U slučaju Zadra se radi ipak o privatnom projektu i privatnom kapitalu, koji nema veze s državnim prioritetima ni s hrvatske ni s kineske strane, makoliko se to u javnosti želi prikazati.  Dakle i unatoč putovanjma predstvanika Zadra i Zadarske županije u Kinu, ili nedavno Luke Zadar u Bugarsku na skup 16+1, uvijek se na koncu može iščitati kako je kineski interes za Zadar -  privatni a ne državni interes.

Što će biti od najavljivanog kontejnerskog terminala u Gaženici te modernizacije pruge prema Kninu, moguće obnove elektrificirane Unske pruge do Siska, vrlo je daleka i maglovita perspektiva. Vjerojatno se ovdje radi i o nadmetanju kineskih poslovnjaka da se netko što prije ubaci u neku od jadranskih luka, no krajnji ishod je u ovom slučaju još dosta neizvjestan i ovisi o nizu sudskih postupaka.

Kinezi koji su na ovaj način ušli u posao vjerojatno na nagovor CSEBE, prihvatili su posao uz rizik ulaganja od 6 milijuna eura, jer postojanje spora oko dokapitalizacije znači isto kao da je netko kupio nekretninu na kojoj postoji sudska zabilježba. Prema tome, stvarni ulazak Kineza u Luku Zadar nije se još dogodio iako su već uložili milijune.


Reci što misliš!