Biznis

zanimljivo

Tvrtka na Novom Zelandu uvela četverosatni radni tjedan, rezultati odlični

Tvrtka na Novom Zelandu uvela četverosatni radni tjedan, rezultati odlični
Pixabay

Smanjenjem radnih sati uz ostavljanje istog iznosa plaće povećan je uspjeh u balansiranju posla i života, smanjen je stres, a povećana predanost poslu, piše The Guardian o eksperimentu tvrtke s Novog Zelanda.

Uvođenjem radnog tjedna od četiri dana tvrtka iz Novog Zelanda zaključila je da je to golem uspjeh. 78 posto zaposlenih izjavilo je kako je imalo osjećaj da je uspješno balansiralo posao i život. 

Perpetual Guardian, tvrtka za nekretnine iz Novog Zelanda koja zapošljava 240 ljudi, uvela je tijekom ožujka i travnja radno vrijeme od četiri osmosatna dana, a plaću za zaposlenike je ostavila istom kao i kad su radili pet dana. Ideju o četverodnevnom radnom tjednu osmislio je osnivač tvrtke Andrew Barnes koji je želio da njegovi radnici bolje uravnoteže poslovne i životne obaveze, odnosno da se u radno vrijeme fokusiraju na posao, a da druge obaveze izvršavaju tijekom slobodnih dana.

Prije, tijekom i nakon tog pokusnog perioda stručnjaci su prikupljali kvalitativne i kvantitativne podatke.

Jarrod Haar, profesor tehnološkog sveučilišta u Aucklandu, došao je do zaključka kako su se zadovoljstvo poslom i životom povećali na svim razinama, i kod kuće i na radnom mjestu, te da su radnici bolje izvršavali svoje obaveze i više uživali u njima negoli prije eksperimenta.

Uravnoteženost posla i života povećana je za 24 posto. U studenom prošle godine samo nešto malo više od pola zaposlenika (54 posto) smatralo je kako može učinkovito balansirati između poslovnih i kućnih obaveza, dok je taj broj porastao na 78 posto nakon eksperimentalnog radnog vremena.

Stres na poslu smanjio se za sedam posto, dok su se stimulacija i posvećenost poslu značajno povećali, a ukupno zadovoljstvo životom poraslo je za pet posto.

Profesorica Helen Delaney s Poslovne škole Sveučilišta u  Aucklandu izjavila je kako su motivacija i posvećenost zaposlenika porasli jer su bili uključeni u planiranje eksperimenta i imali su ključnu ulogu u kreiranju načina kako će funkcionirati četverodnevni radni tjedan.

Andrew Barnes je rekao kako će nalaze istraživanja predstaviti upravi da bi raspravili kako bi se četverodnevno radno vrijeme u način rada tvrtke moglo implementirati dugoročno.