turistička patrola
U zadarskim restoranima potrošnja manja nego lani jer je i osjetno manje gostiju
Iz Ministarstva turizma stižu brojke o sve više turista na obali. No, s njima se ne slažu ugostitelji. Ova godina, tvrde, prema potrošnji lošija je od lanjske i to zato jer je osjetno manji broj turista.
A i oni koji borave na obali rijetko se daju nasamariti visokim cijenama. Na gotovo svakoj destinaciji može se pronaći hrana za svačiji džep. Provjerili smo što to turisti biraju u Zadru.
U kuhinji vrhunskog zadarskog restorana fete gofa s bombonima od punjenih maslina i tortelini od burate punjeni sirom i limunskom travom u kremi od tikvica pripremaju se za klijentelu koja dolazi po doživljaj vrhunskih okusa Dalmacije.
"Stranci ovdje dolaze ili po preporuci ili zbog toga što smo jedni od recimo restorana više klase u ovome gradu. Žele se dobro osjećati, žele imati adekvatnu i uslugu i ponudu pa im nije problem cijena", pojašnjava Sandra Petričić, voditeljica restorana "Kornat".
Ali, klijentelu koja će izdvojiti od 120 do 220 kuna za glavno jelo nemaju svi gradski restorani. U onima koji su cjenovno u srednjoj kategoriji, osjetan je, kažu, pad gostiju u odnosu na prošlu godinu, a i jela se češće biraju prema cijeni.
"Mi smo specijalizirani za tjestenine. Sva tjestenina koja se radi ovdje radi se ručno i znači to nam je baza. To ide najbolje, a definitivno umaci koji su jeftinijeg cjenovnog ranga idu puno bolje nego skuplji", ocijenio je Marko Valković, voditelj restorana "Pašta&svašta".
Ove im godine dobro ide i popularni brunch - razne salate i američke palačinke koje stoje od 40 do 60 kuna.
"Odlična je cijena za ono što dobijemo. Vidjeli smo da nude brunch i od tada dolazimo ovdje svaki dan jesti brunch", kaže Basil iz Švicarske.
"Jeftinije je nego u Italiji", zaključuje Valentina iz Italije.
A u najjeftiniju kategoriju hrane, koja je možda i najčešći izbor turista, pogotovo preko dana, ide ulični fast food.
"Nemam puno vremena, a sad mi je i vruće sjesti negdje i jesti. Radije u restoran idem uvečer jesti sva tipična jela, također i ribu i morsku hranu", rekao je Renato iz Italije za Vijesti.hr.
Zadarska specifičnost ipak je u tome što se najjeftinija hrana jede u glavnoj gradskoj ulici zbog koje se Kalelarga često naziva i "pizza cut ulicom".
Vezane vijesti
-
U utorak 2. travnja u 18. sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održat će se svečano obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u sklopu čega će održati promocija dvije knjige "Njezino veličanstvo Elena" i "Elena s autizmom u školu" autorice Marine Mađerić, majke djevojčice s autizmom.
-
Rock in Poljica ove godine slavi peti rođendan! Jubilarka je tu. Prva među mnogima koje slijede. Proslavite je s nama, poručuju organizatori.
-
S utorka na srijedu, 26/27. ožujka u Zadru na predjelu Jazina nepoznati počinitelj je provalio u automobil 33-godišnjeg vlasnika odakle je otuđio razni alat.
-
Uz više oblaka uglavnom će na sjevernom Jadranu, u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj biti kiše i ponekog pljuska uz mogućnost grmljavine, a na istoku i u Dalmaciji dulja sunčana razdoblja.
Izdvojeno
-
U listopadu nas očekuje novi Trail Running događaj! U tijeku su prijave za prvi Archipelago Trail Run koji će povezati tri otoka zadarskog arhipelaga - Ugljan, Pašman i Dugi otok.
-
U dječjim vrtićima čiji je osnivač Grad Zadar - Dječji vrtić Radost, Dječji vrtić Sunce i Dječji vrtić Latica - provest će se elektronički upisi preko web aplikacije koja se nalazi u sustavu e-Građani.
-
Europska nogometna federacija (UEFA) na sastanku idućeg mjeseca raspravljat će u mogućnosti proširenja broja igrača za predstojeći EURO 2024. u Njemačkoj.
-
Dalmatinko Cup, međunarodni nogometni turnir za dječake i djevojčice uzrasta od 8 do 14 godina, održat će se u Zadru i zadarskoj županiji, od 30.05 do 02.06.
Reci što misliš!