Biznis

nezadovoljstvo raste

Radnici Uljanika idu u štrajk, Uprava odgovara - plaća kasni jedan dan

Radnici Uljanika idu u štrajk, Uprava odgovara - plaća kasni jedan dan

Više od 4 tisuće radnika u brodogradilištu Uljanik i riječkom 3. maju još nije dobilo plaće za srpanj. Prema kolektivom ugovoru, kompanija plaće mora isplatiti najkasnije do 15., a isplate uobičajeno budu 13. u mjesecu

Uprava i sindikati jutros su održali sastanak, a prema svemu sudeći, sprema se štrajk. Iz Uljanika pak tvrde- plasiraju se neistine.

Nezadovoljstvo radnika u kompaniji Uljanik raste. Zbog neisplate plaća, sindikati su pokrenuli proces mirenja, što je zakonski korak prije stupanja radnika u štrajk. Predsjednik Sindikata metalaca brodogradilišta 3.maj, Juraj Šoljić:

''Pristupamo tom mirenju u dobroj vjeri, to je zakonom utvrđen obavezni proces, mi očekujemo da će iskazati volju i mi u dobroj volji pregovaramo- da će se isplatiti plaću u roku 5 dana'', rekao je Šoljić.

I dodaje, za situaciju u Uljaniku odgovorni su Vlada i Uprava.

''To ponavljamo od listopada prošle godine. Ovo je protest samo za 3.maj brodogradilište, jer mi nemamo dvojbi- mi smo radnici, nismo vlasnici, nismo suvlasnici'', rekao je Šoljić.

Iako je Uprava Uljanika prošlog petka obavijestila radnike da će im plaća biti isplaćena najkasnije do 16. kolovoza, pitanje je hoće li se to dogoditi i s nekoliko dana zakašnjenja. Državna banka HBOR odbila je kreditirati Kermas energiju, tvrtku Danka Končara, koja je taj novac planirala pozajmiti Uljaniku-- upravo za isplatu plaća. Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata:

''Kažu da su se i oni našli u problemima, da su u HBOR-u i Ministarstvu dosta inertni i da je to glavni razlog zašto je došlo do ovoga'', kaže Cerovac.

Iz Uprave pulskog brodogradilišta poslali su priopćenje u kojem izražavaju žaljenje zbog kašnjenja plaće. 

''Unatoč neistinama koje u medije plasiraju nelegalni i samoprozvani predstavnici radnika te politički aktivisti, danonoćno se radi na osiguravanju sredstava za plaću i plaćanje dijela potraživanja naših dobavljača. Uprava Uljanika je danas na neposrednom sastanku o svemu i u potpunosti informirala sindikate. Uprava radi sve da se ovaj problem riješi u najkraćem mogućem roku...'', stoji između ostalog u priopćenju.

Iz resornog ministarstva, do zaključenja ovog priloga, nitko se nije javio. Istovremeno, sindikati traže uključenje ministra Darka Horvata. Đino Šverko iz Sindikata Metalaca:

''Očekujemo da se ispune obećanja ministra gospodarstva, kad smo bili na sastanku 17.7., rečeno nam je da će se maksimalno uključiti u rješavanje te likvidnosti i premošćivanje problema oko te dvije plaće, dok Europska komisija ne odobri proces restrukturiranja. S obzirom da nije došlo do odobravanja, mi smo očekivali da će se uključiti prema obećanju'', rekao je Šverko.

I dodaje, obećanjima više ne vjeruju. Proces mirenja je počeo i traje 5 dana. Ukoliko u međuvremenu radnici ne dobiju plaću- ide se u štrajk.


Reci što misliš!