Biznis

stigao i ivan sinčić

Štrajk u Uljaniku ide dalje

Štrajk u Uljaniku ide dalje
Duško Marušić/Pixsell

Nakon jednosatne prosvjedne šetnje Pulom, radnici Uljanika, koji su od srijede u općem štrajku, vratili su se u krug brodogradilišta gdje će ostati do kraja radnog vremena.

Ispred Gradske vijećnice na Forumu radnicima se ju četvrtak ujutro obratio pulski gradonačelnik Boris Miletić naglasivši  da je očuvanje radnih mjesta i opstanak brodogradnje prioritet.

Nakon završetka prosvjedne šetnje predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je kako očekuju da će Vlada na sjednici u četvrtak raspravljati o Uljaniku.

"Plaće ni danas sigurno neće biti isplaćene i sutra nastavljamo sa štrajkom, ali i prosvjednom šetnju Pulom. Štrajkat ćemo sve dok radnicima plaća ne sjedne na račun", rekao je Šverko. Dodao je i kako bi bilo u redu da Uprava Uljanika, nakon svega, sama podnese ostavku.

Predsjednik Jadranskoga sindikata Boris Cerovac ponovio je da će, ako treba, ovaj prosvjed nastaviti i u Zagrebu.

O stanju u Uljaniku i štrajku radnika u četvrtak je pred Uljanikom na konferenciji za novinare govorio i predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić.  

"Za krizu i stanje u Uljaniku najodgovorniji su Uprava društva, ali i sve razine vlasti od lokalne i regionalne, do državne koja je dopustila uništavanje brodogradnje po diktatu iz Bruxellesa",, rekao je Sinčić.

Po njegovim riječima,  do ove situacije u Uljaniku došlo je zbog šutnje, odnosno "nije se na vrijeme govorila istina".

Radnici svih sedam društava Uljanik Grupe, uključujući i riječki "3.maj" od srijede štrajkaju jer im do 15.kolovoza nije isplaćena plaća za srpanj.


Reci što misliš!