Biznis

ugovor je potpisan

Zadar i službeno 17. luka u svjetskom portfelju tvrtke Global Ports Holding

Zadar i službeno 17. luka u svjetskom portfelju tvrtke Global Ports Holding
Boris Kačan

Global Ports Holding (GPH) s ponosom objavljuje da je u srijedu 12. rujna, u javnobilježničkom uredu u Zadru, potpisan dvadesetogodišnji Ugovor o koncesiji za pružanje osnovnih lučkih usluga i ostalih gospodarskih djelatnosti u luci Gaženica.

Ugovor je potpisan između Zadar International Port Operations d.o.o (ZIPO), tvrtke koju je GPH osnovao kako bi provodila koncesiju te upravljala lukom i povezanim djelatnostima, u skladu s odredbama spomenutog Ugovora o koncesiji, i Lučke uprave Zadar.  

U skladu s odredbama Ugovora, GPH će koristiti svoju svjetski priznatu stručnost i operativni model kako bi uspješno upravljao lukom za kružna putovanja u Gaženici te je u konačnici pretvorio u tzv. home port, odnosno matičnu, polazišnu luku. Uz to, ZIPO će preuzeti odgovornost za marketinške i promocijske aktivnosti te dodatnu komercijalizaciju luke i njezinih sadržaja. 

Mehmet Kutman, predsjednik i suosnivač Global Ports Holdinga izjavio je: 

"Izuzetno mi je drago što smo potpisali ugovor za luku u Zadru, što predstavlja i prvi korak u našoj strategiji rasta u Hrvatskoj te novi važan korak u našoj strategiji na Mediteranu. Luka Gaženica ima idealnu lokaciju u Jadranskom moru te gradu Zadru, jednom od najljepših gradova na Mediteranu koji posjetitelje oduševljava vrijednom UNESCO-vom baštinom te brojnim kulturnim i turističkim atrakcijama." 

Emre Sayin, izvršni direktor Global Ports Holdinga izjavio je: 

"Uz visoke standarde poslovanja i stručnost GPH-a, luka Gaženica postat će ključni faktor u razvitku turističke ponude Zadra i županije. Ovaj je projekt pozitivan primjer stranih investicija u Hrvatskoj jer donosi međunarodno znanje i iskustvo te sam uvjeren da će lokalna zajednica biti ponosna na njega. Čvrsto vjerujemo u potencijal Zadra kao destinacije za kružna putovanja, a zahvaljujući postojećim bliskim odnosima s najvećim kruzerskim kompanijama te velikom broju luka u regiji kojima upravljamo, GPH ima i mogućnosti i snagu da utječe na optimalno povećanje prometa kružnih putovanja u Zadru. Predanost visokim standardima pružanja usluga te izvrsnosti u upravljanju postulati su koje najviše cijenimo u GPH-u te dobru praksu pretvaramo u standard od kojeg ne odstupamo. Veselimo se učenju od Zadra te implementiranju naših najboljih praksi u ovu prekrasnu destinaciju." 

Barbaros Ozakan, predstavnik tvrtke Zadar International Port Operations d.o.o. izjavio je: 

"Sretni smo što smo potpisali ovaj Ugovor o koncesiji te se veselimo suradnji s lokalnim partnerima i zajednicom te našoj ulozi u razvoju ove luke za kružna putovanja, transformiranju tipa turista koji dolaze u Zadar te dodatnom unaprjeđenju iskustva onih koji posjećuju Zadar, ali i cijelu Hrvatsku. Opsežna stručnost i iskustvo GPH-a Zadru će dati platformu za pozicioniranje na mapu destinacija za kružna putovanja, s koristima za sve uključene – nas kao operatora, ali još važnije, za cijelu lokalnu zajednicu." 

Ozakan je dodao kako će ZIPO blisko surađivati s Lučkom upravom Zadar i lokalnom zajednicom te će, u skladu sa svjetskim imidžem i iskustvom Global Ports Holdinga, biti pouzdan partner te donijeti brojne gospodarske koristi Zadru i Zadarskoj županiji kad Zadar postane home port. 

Global Ports Holding, jedini je, 100 postotni vlasnik tvrtke Zadar International Port Operations d.o.o te je vodeći svjetski operator luka za kružna putovanja koji upravlja sa 17 luka u regijama Mediteran, Azija-Pacifik te Karibi. Na godišnjoj razini GPH opsluži više od 7.3 milijuna putnika, a godišnji prihodi prelaze 115 milijuna američkih dolara. Uz to, GPH-ove luke u Barceloni, Valetti i Lisabonu dobile su nagrade za najbolje luke za kružna putovanja, što je još jednom potvrdilo GPH-ovo iskustvo i rezultate u transformaciji tradicionalnih terminala u polazišne, matične luke (home port) te pružanju izvrsnog korisničkog iskustva u modernoj infrastrukturi. Nedavno je GPH potpisao i Ugovor za upravljanje lukom u Havani na Kubi. 

Global Ports Holding Plc tvrtka je izlistana na Londonskoj burzi (London Stock Exchange; LSE), a 65.63 posto njezinog vlasništva ima Global Ports Holding B.V., tvrtka koja je u cijelosti u vlasništvu Global Investment Holdings (GIH) – izlistane na Borsa Istanbul (BIST), s oznakom „GLYHO". Preostalih 34.37% je na slobodnom opticaju na Londonskoj burzi. 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti