Biznis

tržište nekretnina

Započela rujanska "navala" na stanove za najam - u Zadru očekivano visoka potražnja

Započela rujanska
Boris Kačan

Tradicionalna rujanska "navala" na stanove za najam, kao i državno sufinanciranje stambenih kredita, utjecali su na sliku potražnje za nekretninama.

Subvencioniranje stambenih kredita lani je ostavilo velik utisak na tržište. Naime, prva godina tog projekta poticanja mladih na kupnju nekretnina za stanovanje ponukala je mnoge da iskoriste financijsku pomoć koju država nudi, te se odluče za kupnju prve ili veće nekretnine. Time se tržište pokrenulo tako da je porasla potražnja za nekretninama, posebno za stanovima, pa su porasle i njihove cijene.

Prikupljanje zahtjeva za novi krug subvencioniranih stambenih kredita započelo je početkom rujna, pa je porast potražnje za nekretninama zabilježen tijekom kolovoza i na oglasniku Crozilla, kada je velik broj posjetitelja pokazao interes za stanove u novogradnji.

Analiza je pokazala kako su se tijekom kolovoza najviše pretraživali stanovi za prodaju na području Zagreba, posebno u novogradnji, a zatim i oni u Puli, Osijeku, Zadru i Splitu.
Potencijalni strani kupci zainteresirani za ponudu stanova za prodaju u najvećem su broju dolazili iz BiH, Njemačke, Švedske, Švicarske i Slovenije, a zanimala ih je ponuda stanova u Zagrebu, Makarskoj, Vodicama, Crikvenici, Puli i Poreču.

Početak akademske i školske godine obično označava i vrhunac godišnje potražnje za stanovima za najam, a najviše su se pretraživali oni na području Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra i Osijeka.

Strani posjetitelji oglasnika Crozilla koji su pretraživali ponudu stanova za iznajmljivanje, najčešće su dolazili iz BiH, Slovačke, Slovenije, Nizozemske i Njemačke, a zanimala ih je ponuda u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Zadru.

Najveća potražnja za kućama vladala je na području Zagreba, zatim Osijeka, Vira, Zadra i Pule. Potencijalni strani kupci, najčešće oni iz Njemačke, Francuske, Slovenije, BiH i Švicarske, najveći su interes pokazivali za kućama na području Poreča, Vira, Krka, te Rijeke i Pelješca.

Zagreb, Kaštela, Poreč i Zadarska županija – područja su u kojima se tijekom kolovoza najviše pretraživala ponuda građevinskih zemljišta. Potencijalni kupci iz inozemstva najviše su pretraživali one u Poreču, zatim na Viru i Malom Lošinju, a u najvećem su broju dolazili iz Srbije, Švedske, Švicarske, Austrije i Njemačke.


Reci što misliš!