Biznis

smart agriculture network

"SAN" u Zadru: Stvaranje tehnološke platforme za kvalitetniji urod

Danas je na Sveučilištu u Zadru pred više od 100-njak nazočnih maslinara, studenata, profesora, te predstavnika javnih službi, održana početna konferencija projekta SAN - pametna poljoprivredna mreža / Smart Agricultural Network.

Isti je odobren Elektrokovini plus d.o.o. iz Zagreba i Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Sveučilišta u Zadru iz Europskog fonda za regionalni razvoj na natječaj za EU fondove: IRI – istraživanje, razvoj i inovacije.

Nazočnima se na samom početku obratila rektorica Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc. Dijana Vican, te iskazala zadovoljstvo i uputila čestitke za novi vrlo značajan projekt u domeni transfera tehnologija sa znanosti na gospodarstvo.

U ime Zadarske županije prisutne je pozdravio i Šime Mršić, zamjenik župana Zadarske županije, ističući činjenicu da Sveučilište u Zadru, a posebice Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu postaje sve značajniji oslonac gospodarstvu ove županije.

Direktor Elektrokovine plus d.o.o. Tomislav Lukičić zahvalio se na partnerstvu Sveučilištu u Zadru, te uspješnim maslinarima Ivici Vlatkoviću i Goranu Morović koji su se uključili u projekt kao pilot lokacije, a ujedno su ukratko predstavili svoja očekivanja od ovoga projekta.

O iskoraku koji se očekuje s ovim projektom govorio je i Dekan Agronomskog fakulteta iz Zagreba prof.dr.sc. Zoran Grgić.

Projekt su u ime projektnog tima predstavili doc.dr.sc.Tomislav Kos sa Sveučilišta u Zadru i Alen Dabčević iz Elektrokovine plus d.o.o. istaknuvši da SAN pametna mreža predstavlja stvaranje sustava koji će omogućiti pametnu proizvodnju hrane baziranu na IoT (Internet of Things) pristupu, te korištenje koncepta umjetne inteligencije s ciljem donošenja pravovremenih, preciznih i ispravnih odluka u procesu proizvodnje hrane. Svrha njenog razvijanja je stvaranje sveobuhvatne tehnološke platforme koja će omogućiti postizanje optimalne količine uroda najbolje moguće kvalitete. Njen će doprinos biti vidljiv posebice u onim godinama kada su prirodni uvjeti takvi da bez njene primjene, proizvodne rezultate ne bi bilo moguće ostvariti.

Pri tomu, proizvodni sustav treba voditi računa i o racionalnoj upotrebi resursa i primjeni visokih ekoloških standarda. SAN tehnologija omogućiti će primjenu znanja vrhunskih stručnjaka u proizvodnji odgovarajućih kultura koje će se ovim tehnološkim rješenjem izravno preusmjeriti na lokacije na kojima će mreža biti postavljena.

Za potrebe provedbe istraživanja i razvoja, kao kultura je odabrana maslina (Olea europea L.) i to ne samo zbog svog tradicionalnog značaja u proizvodnji hrane u Republici Hrvatskoj nego i zbog svojih specifičnosti u proizvodnom procesu koji izravno utječu na količinu i kvalitetu njenog uroda, neposredno i maslinovog ulja. Odabrane su dvije lokacije (Novigrad i Žman) kako bi bio istražen utjecaj različitih mikro-klimatskih i ostalih uvjeta na funkcionalnost rada pametne mreže.

Rezultati provedenog istraživanja i razvoja trebala bi biti; testirana, funkcionalna, međusobno povezana tehnološka cjelina koja se sastoji od hardverske i softverske komponente te neuronska mreža čijom će se primjenom postići izravni pozitivni učinci u proizvodnji odgovarajućih kultura uz optimalnu kombinaciju uloženih resursa po jedinici površine.

Ukupna vrijednost Projekta je 11.496.067,00 kn od čega su 8.234.836,12 kn bespovratna sredstva EU. Trajanje Projekta je 4 godine (3+1) i to 3 godine za osnovno i industrijsko istraživanje i o toj fazi ovisi još jedna godina eksperimentalnog razvoja. Projekt je započeo s provedbom 26.6.2018. i trajati će do 26.6.2022.

U umjetničkom dijelu programa sudjelovao je Sveučilišni zbor A.K.A. Crescendo  te Jelena Rušev Mogilevskij čitajući stihove o maslini.

 


Reci što misliš!