Biznis

tržište nekretnina

Građevinska zemljišta u Zadarskoj županiji među najtraženijima kod domaćih i stranih kupaca

Građevinska zemljišta u Zadarskoj županiji među najtraženijima kod domaćih i stranih kupaca
Dino Stanin/PIXSELL

Analiza oglasa za prodaju građevinskih zemljišta koja su tijekom kolovoza oglašavana na Crozilla pokazala je kako su se prosječne tražene cijene njihovih kvadrata kretale od 13 eura do 174 eura.

Ovisno o lokaciji, položaju, infrastrukturi te drugim čimbenicima, cijene građevinskih zemljišta kretale su se već od jednog eura po kvadratnome metru, a tako niske vrijednosti obično su imala ona na manje atraktivnim lokacijama, nerijetko bez pristupnih cesta i infrastrukture, odnosno na područjima gdje je i inače slabija potražnja za kupnjom zemljišta, ali i drugih nekretnina.

Najviše cijene zabilježene su na dobrim lokacijama, na područjima iznimne potražnje poput središta gradova ili ona uz more, ukoliko je pritom riješena i infrastruktura ili, pak, postoji već gotov projekt za izgradnju nekretnine na tom zemljištu – kvadrati takvih zemljišta mogu dosezati iznose veće i od 1000 eura.

Pad cijena u visini od 0,8 posto zabilježen je na području Zadarske županije u kojoj je, prema podacima oglasnika Crozilla, prosječna tražena cijena u prosjeku iznosila 120 eura.

Najviše oglašavane cijene kvadrata građevinskih zemljišta zabilježene su na krajnjem jugu, odnosno na području Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Po prosječnoj cijeni od 174 eura po kvadratnome metru oglašavana su tijekom kolovoza građevinska zemljišta na području Dubrovačko-neretvanske županije, a u usporedbi s prošlom godinom, njihove su vrijednosti porasle za 8,1 posto. U Splitsko-dalmatinskoj županiji za kvadratni se metar građevinskih zemljišta u prosjeku tražilo 150 eura što je 5,6 posto više nego lani.

Zagreb, Kaštela, Poreč, ali i Zadarska županija – područja su u kojima se tijekom kolovoza na oglasniku za nekretnine Crozilla.com najviše pretraživala ponuda građevinskih zemljišta.

Potencijalni strani kupci, koji su u najvećem broju dolazili iz Srbije, Švedske, Švicarske, Austrije i Njemačke, najveći su interes pokazali za zemljištima koja se prodaju u Poreču, na Viru i Malom Lošinju.

Tankerska plovidba i Auto Hrvatska u potrazi za djelatnicima

Iz ponude poslova u Zadarskoj županiji izdvajamo najčešće pregledavane oglase


Reci što misliš!