Biznis

ususret sabatini 2018.

Ovo će biti jedna od najboljih berbi na zadarskom području u posljednjih nekoliko godina!

Ovo će biti jedna od najboljih berbi na zadarskom području u posljednjih nekoliko godina!

Ovo će biti jedna od najboljih berbi na zadarskom području u posljednjih nekoliko godina, doznajemo danas od stručnjaka iz Zadružnog saveza Dalmacije i zadarskih vinara, koji se spremaju na veliki susret Sabatina 2018. u Lošinju.

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, kaže da zabrinjava jedino pad registrirane proizvodnje vina, a osvrnuo se i na Nacrt Zakona o vinarstvu koji donosi brojne promjene - pitanje je kako će se sve to provoditi u praksi. 

"Sabatina je lani po broju uzoraka vina bila najveće okupljanje u Europi'', kaže Želimir Bašić.

"Novosti u Zakonu donose uspostavu 4 regije - Istra i Kvarner, Slavonija i Podunavlje, Središnja Hrvatska i Dalmacija. Uvodi se tzv. vinogradarsko-vinarski nadzornik, a vinarski inspektor ostaje pri Ministarstvu. Uvode se marketinške oznake umjesto evidencijskih markica, te oznake geografskog podrijetla i oznake izvornosti'', kazao je Bašić.

''Berba je kod nas započela i nešto ranije, sada se dovršava prikupljanje crnoga grožđa, a očekuje se obilan urod zahvaljujući dobrim klimatskim uvjetima i toga što nije kao lani pogodio mraz, požar i poplava. Oko 2752 OPG-a na zadarskom području očekuje oko 20 posto više grožđa nego lani i to iznosi oko 9-10 000 tona. Dalmacija će tako proizvesti oko 300 000 hektolitara vina'', kazao je Zvonimir Vlatković.

Berba je inače započeta u drugoj dekadi kolovoza sortama Chardonney, Muškata žutog, Sauvignon blanca, Merlota, Pošipa.

''Prva i druga dekada rujna krenule su i sorte Merlot, Syrah, Grenache crni, Alicante bousche, Grenache bijeli, Sensault. Drugu polovicu rujna označila je berba Plavina, Cabernet sauvignon, Carignan, Maraština, Ugny blanc, Vranac, Debit i Babić'', naveo je Vlatković.

U periodu cvatnje, razvoja bobe i dozrijevanja imali smo pojavu tuče u više navrata na području Pristega, Banjevaca, Dobre Vode, Radašinovaca, zatim u Zemuniku Gornjem i Zemuniku Donjem imali smo pojavu tuče, te uz područje Podgrađa i Lisičića i područje općine Novigrada također je na urod utjecala tuča.

Božo Novaković (Hrvatska udruga vinarskih gradova) predstavio je pjenušce zadarske proizvodnje. To je svojevrsni početak zadarskih pjenušaca! Pjenušci su nazivani vinima za kraljeve, rezervirani za bogatije slojeve društva. I dan danas iako se proizvode posvuda, ustručavamo se otvoriti bocu pjenušca, kaže Novaković:

''Pet litara pjenušca po glavi stanovnika potroši se u Francuskoj, a kod nas 2 decilitra! Očito samo za doček Nove godine''.

Danas pjenušce proizvodi cijela Hrvatska - u Zadarskoj županiji imamo šest vrsta. Kušali smo pet vrsta. 

Novaković podsjeća da je tradicija pjenušaca u Dalmaciji ipak dugotrajna, oko 120 godina. Na Dugom ratu proizvodio ga je Radoslav Petrić početkom 20 stoljeća. Plasirao ih je u Trst. Vlahov iz Šibenika imao je postrojenje u Zadru. 

Sve o Sabatini doznajte na LINKU, a našim vinarima želimo berbu medalja! 

 


Reci što misliš!

 Izdvojeno