Biznis

podaci evisitora

Zadarska županija ima najveći porast noćenja od svih primorskih županija

Zadarska županija ima najveći porast noćenja od svih primorskih županija
Bojan Bogdanić

Zadarska županija u prvih 8 mjeseci ove godine ostvarila je najveći porast turističkih noćenja od svih primorskih županija, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice. Ukupno je ostvareno 1,6 milijuna dolazaka, te 12,4 milijuna noćenja.

U odnosu na lani broj noćenja veći je za 6,6 %. Značajan je porast broja domaćih gostiju, u prvih 8 mjeseci za čak 11 %, dok je broj stranih gostiju veći za 5 %.  Dobre rezultate Zadarska županija zabilježila je i u kolovozu kada je ostvareno 500 000 turističkih dolazaka i 4 900 000 noćenja. 

Tablica: Noćenja siječanj-kolovoz, indeks 2018./2017.

capture.jpg

Može se reći kako su  upravo domaći gosti prepoznali zadarsku regiju kao svoju omiljenu destinaciju. Tako je među top 10 hrvatskih destinacija Vir na prvom mjestu po broju domaćih gostiju.

Od početka godine do kraja kolovoza ova je općina ostvarila čak 2,1 milijun noćenja, od toga milijun noćenja ostvarili su domaći gosti.

Po broju ostvarenih noćenja domaćih gostiju među top 10 hrvatskih destinacija ušli su i Biograd i Zadar, dok među top 10 destinacija po broju noćenja stranih gostiju nije se našlo niti jedno mjesto iz naše županije.

capture-2.jpg

Među najbolje smjestio se još jedan grad iz Zadarske županije – Nin i to zahvaljujući dobrim rezultatima ostvarenim u kampovima.

Tijekom 8 mjeseci ove godine u ninskim kampovima boravilo je 60 000 gostiju koji su ostvarili 500 000 noćenja.

Iz ovih podataka može se zaključiti kako će zadarski turizam i ove godine završiti u plusu, i to iznad hrvatskog prosjeka.

Iduća turistička sezona donijet će međutim nove izazove, uz novi rast nama konkurentnih tržišta.

Pomoć našim turističkih djelatnicima trebao bi donijeti ovih dana predložen prijedlog paketa turističkih zakona kojima je cilj povećanje ukupne učinkovitosti sustava turističkih zajednica posebno na regionalnoj i lokalnoj razini. Novim se zakonima želi decentralizirati postojeći turistički sustav, depolitizirati ga i  profesionalizirati kako bi se ojačala naša turistička konkurentnost. 

Radio Zadar


Reci što misliš!