Biznis

prilika za 30 nezaposlenih osoba

Veliki interes za projekt "Nauči, usavrši, pokreni" u Benkovcu

Veliki interes za projekt
GB

U prostorijama Gradske knjižnice Benkovac, u ponedjeljak, 15. listopada 2018. godine održana je uvodna konferencija na kojoj je predstavljen projekt „Nauči, usavrši, pokreni“ koji se odvija u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

U ime domaćina Grada Benkovca, prisutne je pozdravila Ivana Šimić, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnice Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i razvoj kazavši kako je cilj ovoga projekta prilikom same projektne prijave bio jačanje suradnje između Grada Benkovca kao jedinice lokalne samouprave i civilnog sektora te jačanje suradnje između Grada Benkovca i susjednih općina; Općine Lišane Ostrovičke, Općine Stankovci i Općine Polača. 

Projekt je prisutnima predstavila voditeljica projekta Amanda Čerina koja je trenutno zaposlena ispred Grada Benkovca kao nositelja projekta. Ona je istaknula kako je cilj projekta povećati mogućnost za zaposlenje, umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva marginaliziranih skupina. 

Vrijeme provedbe projekta je dvije godine, a ciljana skupina su dugotrajno nezaposlene osobe koje imaju više od 30 godina, odnosno koje više od godinu dana nisu bile u radnom odnosu. 

Nedostatak motivacije i stručnih znanja dovode do sve veće nemogućnosti pronalaska posla što uzrokuje dugotrajnu nezaposlenost određenih struktura. projekt doprinosi razvoju ljudskih potencijala kroz razvoj interpersonalnih vještina i diverzificiranih znanja kod 30 dugotrajno nezaposlenih osoba iznad 30 godina.

- Prva aktivnost u projektu je organizirati stručne edukativne radionice u poljoprivrednom sektoru za nezaposlene osobe iznad trideset osoba gdje će biti edukativne radionice za uzgajivača ljekovitog i aromatičnog bilja, edukacije uzgajivač povrća te edukacije u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića. Iduća aktivnost je razviti i pružiti po mjeri dizajnirane radionice poduzetničko-marketinških aktivnosti vezane uz funkcioniranje i vođenje poslovanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Svih 30 polaznika će proći ovu edukaciju te će kroz nju izrađivati poslovne planove i upoznati se sa zakonskim odredbama i ovlastima samog funkcioniranja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Posljednja aktivnost je motivacijsko-komunikacijska radionica koju će proći svi polaznici i kroz koju će moći unaprijediti i razviti osobne vještine komuniciranja i traženja posla, a proći će i trening radionicu predstavljanja poslodavcu – kazala je Amanda Čerina. 

Podsjetimo, Grad Benkovac je sklopio Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u sklopu projekta Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina ˝Nauči, usavrši, pokreni˝. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.281.413,60 kuna (100 % financiranje). 

Nositelj projekta je Grad Benkovac s partnerskim udrugama, Udruga za ruralni razvoj Ravni Kotari i Udruga Mali koraci. 

Na projektu je trenutno zaposlena jedna osoba ispred Grada Benkovca kao nositelja projekta, a uskoro će biti i još jedna ispred Udruge za ruralni razvoj Ravni Kotari. 

Ispred Udruge za ruralni razvoj Ravni Kotari prisutnima obratila se potpredsjednica udruge Marta Pintur koja je istaknula kako su upravo kroz jedan već započeti projekt došli do ideje da je ovom području potrebna dodatna edukacija koja će donijeti doprinos u poljoprivrednom razvoju. 


Reci što misliš!