Biznis

povećanje od 12,9 posto

Proračun Zadarske županije prvi put premašio milijardu kuna

Proračun Zadarske županije prvi put premašio milijardu kuna
Boris Kačan

Županijski proračun za sljedeću godinu planiran je u iznosu od milijardu i 18 milijuna kuna što je u odnosu na početni plan povećanje od 12,9 posto a u odnosu na predloženi rebalans 11 posto. Projekcija za 2020. god. iznosi oko 963,5 milijuna kuna, a za 2021. god. oko 955 milijuna i 800 tisuća kuna.

Kako se čulo na kolegiju zadarskog župana Božidara Longina – proračun je razvojan no ima i socijalnu komponentu.

"Kod ovog prijedloga proračuna bitno je istaknuti da se 69 posto ili 709 milijuna kuna odnosi na proračunske korisnike od toga samo na ustanove u zdravstvu 642 milijuna kuna", navela je uz ostalo pročelnica upravnog odjela za financije Bibijana Baričević. Ističući kapitalne pomoći iz EU sredstava posebno je izdvojila:

"Sredstva koja planiramo dobiti za specijalizirani poduzetnički inkubator 5,1 milijun kuna, centar kompetencija 9,6 milijuna kuna, sustave navodnjavanja 27,2 milijuna kuna i izgradnju i opremanje dnevnih bolnica 44 milijuna kuna."

Od prodaje imovine planirani su prihodi ukupnog iznosa 31, 5 milijuna kuna što se odnosi na prodaju zgrade HZZO-a u iznosu 4,7 milijuna kuna i Zavoda za javno zdravstvo čija je procjenjena vrijednost 26,4 milijuna kuna.

To su procijenjene vrijednosti, koliko će se dobiti na tržištu to će se vidjeti.

Manjkovi su također uključeni u prijedlog proračuna, pročelnica navodi iznos od 28,7 milijuna kuna:

"...a odnose se na Opću bolnicu 25,7 mil kuna , psihijatrijsku bolnicu 1,3 mil i specijalnu bolnicu za ortopediju 1,6 milijuna kuna, a sve prema akcijskom planu koji su oni dostavili."

Što se tiče bolnica znamo u kakvim su problemima, mi smo pripremili sanacijski program, kazao je župan Longin koji se nada do Nove godine, kako je rekao, ozbiljnom sastanku s ministrom zdravstva:

"Ja sam mu to najavio, u kratkim crtama opisao o čemu se radi, on je zadovoljan s našim planom i nadam se da će to uroditi plodom."

Župan Longin se nada da će najkasnije do kraja godine od Ministarstva državne imovine dobiti odluku o prenošenju vlasništva nad zgradama koje županija koristi, o čemu je ovih dana razgovarao s ministrom Goranom Marićem, te će sve županijske ustanove i njihove djelatnici imati "svoj krov" nad glavom:

"Vi znate koliko mi najamnine plaćamo za sve naše ustanove i za sve naše djelatnike koji su raštrkani diljem grada, neke ustanove su čak razdvojene na više mjesta…"

Fuzija dijela Ureda državne uprave s jedinicima lokalne samouprave dovest će do većeg priljeva djelatnika u Zadarsku županiju s novim primanjima stoga će proračun doživjeti rebalans zaključio je župan kojemu još nije poznato o kolikom broju ljudi je riječ.

 


Reci što misliš!