Biznis

novi režim

Krivotvorenim lijekovima uskoro otežan ulazak na tržište EU-a

Krivotvorenim lijekovima uskoro otežan ulazak na tržište EU-a

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u četvrtak je održan skup o pripremama u Europskoj uniji (EU) za sustav provjere autentičnosti lijekova, koji u potpunosti počinje funkcionirati u veljači 2019., te će dodatno otežati ulazak krivotvorenih lijekova na tržište EU-a.

S obzirom da je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki drug lijek kupljen preko interneta krivotvoren, a od korištenja takvih lijekova godišnje umre i do milijun ljudi, u EU-u će od 2019. godine biti uvedena tzv. serijalizacija lijekova, sustav označavanja svakog pakiranja lijeka kako bi se spriječilo korištenje i ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac.

Na skupu u organizaciji HUP-a i slovačkog veleposlanstva razgovaralo se o statusu i spremnosti svih subjekata u sustavu za kompleksno uvođenje novog sustava provjere autentičnosti lijekova, koji se uvodi 9. veljače, priopćeno je iz HUP-a.

Predstavnica HUP-a Biserka Sladović istaknula je da je proces serijalizacije lijekova važan korak u postizanju dodatne sigurnosti lijekova na hrvatskom tržištu.

“Iako smo uvjereni da su lijekovi koje hrvatske kompanije plasiraju na tržište u potpunosti sigurni već i sada, što službeno potvrđuju i podaci HALMED-a koji nije zabilježio krivotvorine hrvatskih proizvođača lijekova na tržištu, primjenom novog sustava provjere autentičnosti dodatno će se izbjeći mogućnost ulaska krivotvorina u legalni opskrbi lanac lijekova u Hrvatskoj i EU-u“, rekla je Sladović.

Glavni gost skupa bio je Andreas M. Walter, glavni direktor Europske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova (EMVO), koji se u prezentaciji osvrnuo na trenutni status svih zemalja EU-a u vezi provedbe serijalizacije.

Iako je preostalo samo 59 dana do završetka priprema, uvjeren je da će ga sve zemlje uspjeti dovršiti na vrijeme.

“Hrvatska i Slovačka svoje postupke serijalizacije dobro provode, posebno uzmemo li u obzir da se radi o malim zemljama kojima je takav postupak poseban izazov”, rekao je Walter.

Od veljače 2019. u promet će se moći pustiti samo pakiranje lijeka koje sadrži Direktivom EU propisana paneuropska sigurnosna obilježja u vidu zaštite od otvaranja i jedinstvenog serijalizacijskog broja.

Matija Kropek iz Belupa rekao je da nemaju informacija o krivotvorenju njihovih lijekova, što je potvrdio i HALMED. No, međunarodne akcije koje provodi Interpol detektirale su 25 milijuna krivotvorenih lijekova u vrijednosti od oko 500 milijardi dolara.

Krivotvoreni lijekovi najprisutniji su u zemljama Afrike i Azije, i to prvenstveno psihoaktivni stimulansi te lijekovi za erektilnu disfunkciju, kao i za liječenje teških onkoloških bolesti.

“Naš je zadatak verificirati uvoz robe, sve što dolazi od dobavljača koji nemaju jasno definiran odnos s proizvođačima. Vjerujemo da ćemo u potpunosti biti spremni s veljačom 2019. te da će tada sustav u potpunosti profunkcionirati“, rekla je Marija Berta iz Phoenix Farmacije

Zaključeno je da će proces implementacije sustava provjere autentičnosti lijekova sigurno biti velik izazov za sve dionike procesa, te će neizbježno povećati opseg poslovanja svih uključenih. No, sigurno je da će krivotvorenim lijekovima biti znatno otežan ulazak na tržište EU-a.

 


Reci što misliš!