Biznis

12 milijuna kuna

Država ponovno sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća

Država ponovno sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća
E.M./M.Ž.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je novi Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Građanima će se sa 12 milijuna kuna sufinancirati nabava i ugradnja kotlova na biomasu i dizalica topline. Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u rasponu od 40 do 80 posto, odnosno maksimalno do 35.000 tisuća kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45.000 kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.

Zamjenom starijih peći učinkovitijim kotlom moguće je uštedjeti na količini ogrjevnih drva, dok je korištenjem dizalice topline moguće smanjiti korištenje električne energije elektrootpornog grijanja i do četiri puta, poručuju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost .

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 metara četvornih. Postotak sufinanciranja ovisi o lokaciji kuće, pa će tako do 80 posto moći dobiti stanovnici područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60 posto građani u brdsko-planinskom području ili u drugoj skupini otoka, dok će svima ostalima biti na raspolaganju 40 posto bespovratnih sredstava.

U prvoj skupini otoka u zadarskom arhipelagu su: Premuda, Silba, Olib, Škarda, Ist, Molat, Dugi otok, Zverinac, Sestrunj, Rivanj, Rava, Iž, Ošljak, Babac, Vrgada, a u drugoj Ugljan, Pašman i Pag..

Kako bi se prijavili za sufinanciranje, građani moraju zadovoljavati uvjete poziva i imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće te glavni projekt s potrebnim odobrenjima, suglasnostima i posebnim uvjetima građenja (ukoliko su potrebni) i detaljnim troškovnikom, koji će izraditi ovlašteni inženjer. Natječaj je otvoren od 31. listopada do iskorištenja sredstava odnosno do kraja godine, a o rezultatima prijava  građani će biti obaviješteni pismenim putem.

Građani čiji zahtjevi budu potpuni i prihvaćeni, na adresu će odmah dobiti i Odluku o sufinanciranju i Ugovor te imaju rok od 12 mjeseci za ostvarenje svog projekta. U dogovoru s dobavljačem opreme i radova, građani troškove mogu podmiriti u potpunosti i tražiti nadoknadu ili mogu podmiriti samo svoj udio, a Fondu dostaviti Ugovor o ustupanju potraživanja, kako bi udio Fonda bio isplaćen direktno dobavljaču opreme i radova.

Dodatne informacije mogu se dobiti na mrežnoj stranici Fonda za za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na tel: 01 5391 848, 01 5391 907, 01 5391 957 i na mail: obiteljske.kuce@fzoeu.hr


Reci što misliš!