Biznis

Stipendije - nagrada za postignuća

Otvorene prijave za prestižne stipendije Nacionalnoga programa L'Oreal - UNESCO "Za žene u znanosti"

Otvorene prijave za prestižne stipendije Nacionalnoga programa L'Oreal - UNESCO

L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture raspisali su u utorak, trinaestu godinu zaredom, natječaj za Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti" a taj natječaj, koji je i nova prilika za stipendiranje četiriju mladih znanstvenica, bit će otvoren do 20. prosinca ove godine.

Tako će se pojedinačnim stipendijama u iznosu od po pet tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti i ove godine nagraditi četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.

Stipendije predstavljaju svojevrsnu nagradu za postignuća mladih znanstvenica, pridonose stvaranju društva znanja, a pružaju i dodatnu motivaciju i inspiraciju mladim znanstvenicama u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri, priopćio je Organizacijski tim programa "Za žene u znanosti".

Krajnji rok za predaju natječajne dokumentacije je 20. prosinca 2018. a o najboljima među izvrsnima tradicionalno će odlučivati Izborno povjerenstvo na čelu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademikom Zvonkom Kusićem.

Podsjeća se da, prema pravilniku natječaja, kandidatkinje za nacionalnu stipendiju "Za žene u znanosti" ne mogu biti starije od 35 godina na dan zatvaranja raspisanoga natječaja te se ne mogu prijaviti dvije godine zaredom, moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj i imati preporuku mentora. Također, jedan od uvjeta za sudjelovanje u natječaju je da svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj godini izrade doktorske disertacije.

O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih intelektualaca na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Izbornog povjerenstva "Za žene u znanosti". Cijenjeni dugogodišnji članovi Izbornoga povjerenstva ovoga programa stipendiranja dugoga više od jednoga desetljeća su i akademici Vida Demarin, Sibila Jelaska, Krešimir Nemec i Vladimir Paar te prof. dr. sc. Ivan Vicković, dr. sc. Katica Biljaković i prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer.

Kako je istaknuto, hrvatske znanstvenice svojim istraživanjima i postignućima pridonose znanstvenim spoznajama u zemlji i svijetu, a kroz ovaj program stipendiranja osvještava se javnost o važnosti njihova rada i veličini njihova doprinosa.

Zato je, stoji u priopćenju, Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti" puno više od financijske stipendije i predstavlja svojevrsnu afirmaciju hrvatske znanosti i hrvatskih znanstvenica, mijenjajući tako predodžbu o ulozi i doprinosu žena u znanosti te društvu u cijelini.

Svi detalji natječaja dostupni su na službenim stranicama Ministarstva kulture.


Reci što misliš!