Biznis

Ostrea na stečajnom putu: Blokada veća od deset milijuna kuna

Ostrea na stečajnom putu: Blokada veća od deset milijuna kuna
Dino Stanin/PIXSELL

Osnivač Ostree Neven Badurina je u istražnom pritvoru do početka siječnja, a u međuvremenu će na Trgovačkom sudu biti pokrenut stečajni postupak

Fina je prije nekoliko dana Trgovačkom sudu uputila prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Ostreom d.d. iz Stankovaca jer je u blokadi računa dužom od 120 dan i to u iznosu od 10,632.232 kune.

Sutkinja Ardena Bajlo je već za početak prosinca zakazala ročište na kojem će se raspraviti o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka. Poziv da zastupa Ostreu upućen je Petru Kovačeviću iz Kaštela koji je tek prije desetak dana registriran za direktora (slučajno istog dana kad je Fina podnijela prijedlog za otvaranje stečaja!?), jer je dugogodišnji direktor Neven Badurina od početka listopada u istražnom pritvoru.

On je zajedno s trojicom kompanjona tada bio uhićen pod sumnjom da su s računa Ostree u proteklih 15 godina uzeli čak 48 milijuna kuna – državnih poticaja za ribarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Njegovim partnerima je pritvor ukinut a Badurini je produžen na ukupno tri mjeseca „zbog opasnosti od ponavljanja djela i opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke“. Prema tome, kad Badurina početkom siječnja izađe iz pritvora do tada će najvjerojatnije već biti otvoren stečaj nad Ostreom.

Koliko radnika ostaje bez posla?

Na ovaj se način završava jedna duga i mučna poduzetnička priča na hrvatski način iza koje će ostati pustoš u znatnom dijelu riboprerađivačke djelatnosti na zadarskom području. U svemu tome značajni utjecaj imali su sadašnji vlasnici Ostree, Fiduciaria Emiliana iz Reggio Emilije koji su u biznis s Badurinom krenuli prije više od 15 godina, najprije s tvrtkom Pape&sons. Oni koji su radili u tvrtkama koje je vodio Badurina znali su reći da je to pravi tvrdi kapitalizam, s malim radničkim plaćama i nikakvim pravima.

U Ostrei je sada, prema podacima Fine, samo 34 zaposlenih no u jeku sezone u toj je firmi radilo i preko 200 ljudi, uglavnom žena iz šire okolice Stankovaca, neko vrijeme su čak iz Knina dolazile. U taj negativni saldo poslovanja Nevena Badurine treba ubrojati i potonuće zadarske tvornice za preradu ribe Adrija.

Poznato je na koji su način Badurina i tadašnji njegov partner Jadranko Lisica uz pomoć Poštanske banke i Podravke predriblali nekadašnjeg većinskog vlasnika Adrije Miodraga Lacića i zadarsku tvornicu otjerali u stečaj. Proizvodne linije ukradene su iz Adrije, prenesene u Ostreu, na njima se godinama proizvodio brand Eva sardina.

Nedavno je stečajni upravitelj Adrije Dragan Bijelić u svom izvještaju Trgovačkom sudu naveo i ovo: „kazneni postupak za ukradenu opremu se provodi od strane Općinskog suda Zadar pod br. Kov-273/14 i potvrđena optužnica ODO Zadar, i u tom smislu donijeta i privremena mjera za oduzimanje strojeva i sukladno kojoj su u tijeku radnje za preuzimanje strojeva“ te da je „podnesen imovinsko pravi zahtjev za otuđenu opremu-strojeve (zatvaračice)“.

Sve to sada, četiri godine nakon što je Adrija otjerana u stečaj i kad više ti strojevi kad se dopreme iz Stankovaca u Gaženicu neće nikome moći poslužiti, osim za prodaju u sklopu stečajne mase.

Podravka seli Eva sardinu u Istru?

Da propada poslovno carstvo nekadašnjeg „kralja inćuna“ koji se volio pohvaliti druženjima s nekadašnjim predsjednicima Mesićem, a kasnije i s Josipovićem, moglo se pratiti proteklih godinu-dvije dana na sudskim objavama. Ostrea nije čak plaćala račune za vodu šibenskom Vodovodu, sud je donosio presude u korist raznih poslovnih partnera koji nisu dobili novac za izvršene poslove ili isporučenu robu.

Nije ih bilo briga za prosvjede stanovnika Stankovaca i Putičanja koji su ljeti trpjeli nesnosan smrad zbog ispusta otpadnih voda iz pogona, niti za kazne inspekcija zaštite okoliša... Badurini su zapeli i poslovi s Luna Hotelom koji je osnovao u svojoj Jakišnici kod Novalje, kao i s tvrtkama Morski val, Ostrea mare, pa Hladnjače Benkovac....

Pad Badurine se, gle slučajnosti, poklapa sa sve čvršćim vezama Podravke i Mirne iz Rovinja. Podravka je kumovala propasti Adrije jer je proizvodnju Eva sardine dala Ostrei, iako je bilo poznato da se u Stankovcima ta proizvodnja odvija na strojevima ukradenim iz Gaženice.

Mirna je sada u vlasništvu Podravke i ne bi čudilo da vrlo skoro Eva sardina, brend koji je Adrija prije petnaestak godina za mali novac prodala Podravci, uskoro na tržište počne stizati kao proizvod Mirne. A zadarski proizvođači ribljih konzervi, proizvodnja u kojoj je do prije nekoliko godina radilo oko 500 ljudi, uskoro će biti samo prošlost.


Reci što misliš!